IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прескочиха фискалната пропаст. Засега

Белият дом и Конгресът постигнаха компромис за данъците, но следващата кризисна ситуация предстои едва след два месеца

07:50 | 02.01.13 г. 18
САЩ прескочиха фискалната пропаст. Засега

Конгресът на САЩ одобри компромисният законопроект за данъчното облагане през 2013 г., предаде Ройтерс. С него ще бъдат вдигнати данъците на 77,1 на сто от американските домакинства, показват предварителните оценки на анализаторите.

С 257 гласа “за” и 167 – “против”, Камарата на представителите прие законопроекта, с който се увеличават данъците за най-богатите американци. Сенатът гласува текстовете по-рано през новогодишния ден и се очаква президентът Барак Обама да подпише законопроекта възможно най-скоро. Той ще влезе в сила със задна дата от 1 януари.

Предстои Белият дом и Конгресът да водят преговори за публичните разходи, както и за тавана на дълга на САЩ.

Предвижда се да бъдат увеличени данъчните ставки за лицата с годишен доход над 400 хил. долара и за домакинствата с годишен доход над 450 хил. долара. Ще бъдат редуцирани и данъчните облекчения, които лицата и домакинствата с доходи над тези граници ще могат да получат. По отношение на физическите лица прагът е два пъти повече от предлаганото по време на предизборната кампания на Обама, а за домакинствата прагът е с 80% по-висок от обещаното от президента.



От тази година за домакинствата с доход над 450 хил. долара и лицата с доход над 400 хил. долара най-високата данъчна ставка се увеличава от 35 на сто на 39,6 на сто. Най-високата ставка за капиталовите печалби и дивидентите пък се вдига от 15 на 23,8 на сто.

Най-голямо през тази година, в сравнение с предходната, ще бъдат натоварени най-богатите американци. Те ще трябва да плащат по-високи данъци върху доходите, капиталовите печалби, дивидентите и недвижимите имоти. При доход над 506 хил. долара, какъвто един процент от американците, увеличението на данъците възлиза на 73 633 долара, показват изчисленията.

По-ниските данъчни ставки, които действаха през последното десетилетие, ще останат постоянни за данъкоплатците със средни и ниски доходи заедно с целевите данъчни облекчения, въведени през 2009 г. като мерки за борба с кризата.

Удължава се и периодът на действие на федералната програма за подпомагане на трайно безработни американци. Отлага се с 2 месеца и началото на действието на автоматичните съкращения на публичните разходи, които бяха предвидени да влязат в сила от 1 януари.

Предприетите мерки обаче не са голямата сделка за намаляването на дефицита, която преследват управляващите в Щатите. Въпреки че те предотвратяват сериозни проблеми, това е само една малка стъпка напред към по-адекватния контрол на федералния дефицит, отбелязва Bloomberg.

Така следващата потенциална фискална криза в САЩ се очертава за края на февруари, когато трябва да се реши как да се спестят 109 млрд. долара от различни програми за държавни разходи.

“Вашингтон пропусна магическия момент да направи нещо голямо, за да намали дефицита и да реформира данъчното законодателство”, посочва се в изявление на група конгресмени – и републиканци, и демократи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Я виж ти, никой не се е хванал. Но пък цифричката за броя коментари сочи...17. Значи все пак е имало един, но *** са се съжалили и са го изтрили. Умни хора са ***. Сега като го пусна този коментар цифричката трябва да започне да сочи 18. Ако го изтриете ще излезе, че във форума има двама ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Не приятелю, това не беше шега, а експеримент. Сега ще си направя още един. Който напише коментар към този мой коментар е ***. Да видим кой ще се хване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
4nobelСледвай0преди 4 часаИ още един пример. Събуждам се аз тази сутрин, отивам на работа, изкарвам някакви пари и държавата идва и ми прибира част от тях. И ги дава на някой, който днес не е работил. Излиза, че да работиш е престъпление, зощото всеки път като работиш и те глобяват. И колкото повече работиш - толкова повече те глобяват. А да не работиш е правилна и благородна постъпка, за която заслужаваш награда и то съвсем материална. Върху странна логика е построена съвременната държава. Така като се замисля излиза, че е престъпление да имам жилище, защото и за него всяка година ме глобяват.1 3 3nobelдо: Императорътпреди 5 часаИ при това накои от *** и туфлеците много добре си ги храни. Като евродепутатите и други подобни, които освен да съставят комисии, ......не "к**еле" - твоите коментари не са никаква шега, а твое разбиране по въпроса...сега се опитваш да оправиш чрез "шегичка бе" ..да оправиш гафа си...ресто, не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 11 години
И при социализма и при капитализма прошляците пак ще са си прошляци. Единствената разлика е, че в единия случай всички са дрипави като тях, което им дава фалшиво самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
О, моите коментари бяха една шега. Просто реших да дам "едно рамо" на Императора, който ми е симпатичен, въпреки крайните си възгледи. Защото ако това, което казвам е вярно, то тогава излиза, че много неща са престъпление. Престъпление е да имаш кола, защото плащаш. Престъпление е да пазаруваш от магазина, защото плащаш данък за всяка закупена стока. Престъпление е да се заредиш колата с бензин - там пък има акциз. А това не може да е ваярно, нали. Всичко е само еквилибристика на думи и показва какво би се получило, ако заменим думата "данък" с думата "глоба". Поздрави Императоре и за много години. Поне за теб съм сигурен, че разбираш чувството ми за хумор и знаеш кога се шегувам и кога - не. Не се шегувам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"Ватикан. Папа Бенедикт XVI упрекна във вторник неконтролируемия капитализъм, който носи вина за напрежението в света, пише британският в. Дейли Експрес.Папата използва своята новогодишна реч, за да изрази възмущението си от огнищата на напрежение и конфликти, причинени от нарастващи случаи на неравенство между бедни и богати.Проблемите се разпалват от егоистичния и индивидуалистичен начин на мислене, който намира израз и в нерегулирания финансов капитализъм, предупреди Бенедикт."Ако се замисли човек, социалните дейности при капитализма са "данък спокойствие", който крезовете плащат, за да отдалечават момента, когато "прошляците" ще вземат нещата в ръцете си! За да се промени статуса на тази заплаха от "неизбежен" към "слабо вероятен", господството на едрия капитал ще се маскира зад фасадата на все повече социализъм в държавното устройство. Така мисля аз... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
citizen_bg
преди 11 години
Влизаме в спора за яйцето и кокошката. Просто системата се мъчи да влезе в равновесие. Едните си купуват спокойствието да живеят на гърба на другите. А вече кой на чий...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Колега, най-академично ще определя последния ти пост като "nonsense"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
Колеги, моля ви, изказвайте се възможно в най-академичен стил, без никакви отклонения от добрия тон, без капка агресия и възможно най-сдържано! - Щото после напразно ще търся под статиите какво сте писали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Не! Прошляците избират тези, които диктуват икономическата политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още