IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двама мъже си играят на съдба

Още три дни имат демократите и републиканците, за да решат бюджетния спор и да спасят Америка от фискалната пропаст

13:13 | 29.12.12 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще успее ли в последния момент Обама да намери решение на бюджетния спор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ще успее ли в последния момент Обама да намери решение на бюджетния спор. Снимка: Ройтерс

Докато във Вашингтон все още липсва големият пробив, няма недостиг на нещо друго – на големи думи.

"Достигнахме последния възможен момент", заяви американският президент Барак Обама в петък следобед местно време в Белия дом. "Американският народ няма да прояви разбиране за това, ако ние сами и само по политически причини нараним нашата икономика".

Това е по същество онова, което политическите гиганти публично казват с подобни формулировки от около седмица насам по отношение на изтощителния бюджетен спор. Дори и ако, подобно на Обама в петък, си придадат "умерено оптимистичен" вид, решението все още не е намерено, пише в свой анализ Die Zeit.

Америка продължава да се движи с неотслабваща сила към "фискалната пропаст". Ако в края на годината автоматично в сила влязат данъчни облекчения за всички граждани и милиардни от спестяванията в бюджета, САЩ са заплашени от катастрофа. Експерти се опасяват предвид премахването на повече от 600 млрд. долара от американската икономика от рецесия, която ще има сериозни вредни последици за цялата световна икономика.

Само още три дни имат политиците на разположение, за да предотвратят или поне да смекчат този сценарий. Но и по време на обвитата от надежди среща на върха в петък нямаше никакво сближаване между разединените демократи и републиканци.

Абсолютно последен опит депутатите ще се опитат да направят през уикенда. На съдба в тези часове си играят двама мъже, които вече са работили в Сената ту един срещу друг, ту заедно - Хари Рийд, лидер на мнозинството на Демократическата партия, и Мич Макконъл, лидер на Републиканската малцинство. Двамата трябва да намерят поне малко решение, което трябва да бъде гласувано през неделя в доминираната от републиканците Камара на представителите по време на извънредно заседание.

Преговорите са толкова трудни, защото позициите на страните по отношение на данъци са коренно различни: Обама и неговите демократи искат да подканят по-настоятелно богатите към касите и да прекратят данъчните облекчения за домакинства с доходи над  250 000 долара годишно. В същото време те искат да спестяват повече от бюджета за отбрана и по-малко - от социалните разходи. Републиканците обаче се противопоставят на увеличения на данъците по принцип, както и на съкращения в областта на армията, но искат да съкратят разходи във всички други бюджетни позиции.

В крайна сметка междувременно имаше неколкократни многообещаващи компромисни предложения. Обама показа готовност за увеличение на размера на лимита на данъчните облекчения до 400 000 долара. Преговарящият от страна на републиканците Джон Бейнър, председател на Камарата, бе отворен за по-високи данъци за семейства с доход от над един милион долара. Други сенатори от неговата партия предлагат лимит от 500 000 долара. Засега обаче тези предложения редовно се проваляха при гласувания от страна на консервативните пуристи по отношение на данъците в Сената.

А сега, поне така се надяват мнозина във Вашингтон, може да има поне частично решение преди Нова година: страните ще се споразумеят в този случай само по отношение на прага, до който ще се повиши данъкът върху доходите. В този случай поне ще бъде пощадена голяма част от американците, всеки от които ще бъде ощетен с 3 400 долара годишно в случай, че настъпи фискалната пропаст.

Всички останали въпроси, като например от какво да се пести в бюджета, ще бъдат решавани от политиците през идната година. Също както и очаквания лют спор за повишаване на дълговия таван: на 31-и декември Съединените щати ще са достигнали своята дългова граница от 16,4 трилиона долара. Финансовия министър Тимъти Гайтнър обаче обяви, че „министерството на финансите скоро ще започне да предприема извънредни мерки, одобрени от законодателството, за да отложи временно датата, на която в противен случай САЩ биха фалирали по своите задължения“. Министърът обяснява, че подобни мерки могат да осигурят буфер от около 200 млрд. долара под тавана на дълга, което ще осигури няколко месеца при нормални обстоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
Игрят си ... да Ви занимават Вас ... с театър !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Не мога да разбера - уж най-демократичната страна в света, а не се сещат за най-демократичното и просто решение - референдум. Двете партии спретват по едно предложение и хората гласуват за едното от двете - чисто, просто, ясно и безспорно решение. Нооо... къде ти - ако беше дали да се разреши марихуаната щяха да го направят, но за наистина важните въпроси - НЕ. Те т'ва е днешната "демокрация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
rmarkov
преди 11 години
Няма ли някой, който да изреве: "Но царят е гол!"http://bulgaria-mmt.blogspot.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
В тези преговори има толкова смисъл, колкото и в техкста на "Жълтата подводница"!!!Приземяване, приземяване, приземяване... потапяне!!! Затегнете коланите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
БАЦЕ
преди 11 години
''Щатските бондове на сметището им е съдбата,''......... С Гугъл ли превеждате бре хора .......... Не е ли правилно : Съдбата на щатските бондове е на сметището''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Дали?Толкова ли е лесно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Щатските бондове на сметището им е съдбата, не става въпрос за никакви бюджетни разходи да се покриват , а за наливане на още пари в ДЦК.Би било много почтенно от страна на янките да спрат тази игра с наливане на пари в сметките на богатите успешно вложили своя капитал в кухи държавни книги. Това ще е края на кризата , ако стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още