IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крачка напред при бюджетните преговори в САЩ

Фискалната пропаст ще се преодолява на етапи, засега има споразумение за данъците върху доходите

22:18 | 31.12.12 г. 5
Крачка напред при бюджетните преговори в САЩ

Белият дом и Конгреса са на път да постигнат споразумение за избягването на фискалната пропаст, съобщи на извънредна пресконференция американският президент Барак Обама, цитиран от CNN.

Сделката ще предотврати увеличение на данъците за по-голямата част от американците, като ще бъдат удължени данъчните облекчения за семействата с деца и тези, свързани с кредитите за обучение, както и федералната програма за извънредно подпомагане на трайно безработни.

“Все още има въпроси за решаване, но ние се надяваме, че Конгресът може да го направи”, коментира Обама.

Според запознати с преговорите източници републиканците и демократите са близо до сделка. Ябълката на раздора са предвидените бюджетни съкращения от 2013 г. Демократите настояват икономиите да бъдат отложени с 1 година, а републиканците – за мащабни, но целеви съкращения на публичните разходи.

Днес двете страни са обсъдили и приели вариант да бъде увеличен данъкът върху доходите на физическите лица над 400 хил. годишно и на домакинствата – над 450 хил годишно. Данъчната ставка за тях ще бъде 39,6% - същата, каквато беше през 2000 г. по време на управлението на президента Бил Клинтън.

Предвижда се също така да скочи от 35 на 40% данъкът върху най-луксозните имоти, както и да бъдат лимитирани данъчните облекчения за домакинствата с доходи от 250 хил. до 400 хил. долара годишно. Данъкът върху капиталовите печалби и дивидентите се предвижда да бъде повишен до 23,8%.

В процес на обсъждане е и предложение за отлагане на автоматичните съкращения на военните разходи, както и за компенсирането на лекарите, които се занимават с възрастни пациенти по линия на федералните здравни програми, разходите за които също предстои да бъдат намалени.

По думите на Барак Обама бюджетното споразумение няма да включва и дългосрочно решение на проблема с дълга на правителството.

“Моите предпочитания са за решаване на всички тези проблеми в контекста на по-голямо споразумение, по-голяма сделка, с която да се решат всички въпроси по балансиран и отговорен начин. Вместо това обаче ние ще го направим на етапи и ще решим проблемите в няколко стъпки", коментира той, цитиран от Ройтерс.

По думите на Обама сделка за отлагането на бюджетните съкращения в сектора на отбраната ще бъде постигната само срещу споразумение за приходите в хазната. “Приходите трябва да бъдат част от уравнението. Същото би било вярно за всяко бъдещо споразумение за намаляване на дефицита”, посочи Обама.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл потвърди, че има споразумение “по всички данъчни въпроси” и допълни, че преговарящите са изключително близо до постигането на окончателна сделка за бюджетните разходи и приходи. Той обясни, че сенаторите ще гласуват законопроект, който да предотврати увеличението на данъците, които в противен случай щяха да влязат в сила от 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
марионетки със силно изразени артистични способности... направо ЦИРК :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
И марионетки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
Политиците и болшенството от макроикономистите на САЩ са глупци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още