IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Вдигането на дълговия таван не означава нови разходи

Председателят на Фед сравни Конгреса със семейство, което иска да си вдигне рейтинга без да обслужва кредитната си карта

09:32 | 15.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке призова американските законодатели да вдигнат тавана на дълга на САЩ, за да се избегне опасността от катастрофален банкрут.

На събитие, спонсорирано от Мичиганския университет, председателят на Фед сравни Конгреса със семейство, което смята, че може да повиши кредитния си рейтинг, като реши да не плаща сметките по кредитната си карта, предаде Ройтерс. Бернанке заяви, че вдигането на ограниченията върху заемите не означава одобряване на нови държавни разходи.

„Много е важно Конгресът да вземе необходимите мерки, за да се избегне възпожността правителството да се окаже в неплатежоспособност", посочи Бернанке.

По-рано в понеделник и президентът Барак Обама предупреди на последната си пресконференция, преди да положи клетвата за втория си мандат, за опасността от икономическа и финансова криза, ако републиканските представители в Конгреса откажат да вдигнат тавана по дълга на страната.

"Самият факт да се споменава възможността САЩ да не плащат дълга си е безотговорна, абсурдна", заяви Обама. "Ние не сме страна на неизрядни платци", подчерта президентът. "Америка не може да си позволи нов дебат с Конгреса за необходимостта да плаща или не вече натрупаните дългове. Инвеститори от цял свят се питат дали САЩ са сигурна инвестиция. Пазарите могат да полудеят, лихвените проценти ще нараснат главоломно при всяко заемане на пари". "Ще нанесем сами вреда на икономиката си", предупреди Обама.

И финансовият министър Тимъти Гайтнър налива вода в същата мелница. Ако не се повиши таванът на дълга, икономиката на САЩ може да претърпи непоправими щети, смята той, а по думите му това може да се случи между средата на февруари и началото на март.

От 31 декември насам САЩ оперират финансово малко под лимита от 16,394 трилиона долара благодарение на извънредни мерки, позволяващи да се спечели време, но това ниво няма да може да се поддържа след края на февруари. 

Междувременно републиканците в Конгреса заплашиха, че ще обвържат всяко вдигане на тавана на дълга с искания за орязване на разходите, след като по-рано през декември бяха принудени да направят отстъпки по въпроса за данъците при открит спор за мерките за икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
Ами айде да свършва, че да се почва пак :-]Според мен, те ще продължат да играят тази игра, докато будалите "инвеститори" се водят от ултиматома - "или купувате нашия дълг, или обявяваме неплатежоспособност и парите ви рязко се обезценяват и изчезват в небитието" и понеже са се нагрухтяли с тонове пари и ги е шубе, затова цирка продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 11 години
"Америка не може да си позволи нов дебат с Конгреса за необходимостта да плаща или не вече натрупаните дългове. Инвеститори от цял свят се питат дали САЩ са сигурна инвестиция."-----------Да бе, те инвеститорите трева пасат. И на децата е ясно, че плащанията по дълга стават с нов дълг и за това се иска увеличение на тавана. Тоя цирк все някога ще свърши и ще свърши зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
"Ние не сме страна на неизрядни платци"Господ да ги пази , като те сами не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
"Ние не сме страна на неизрядни платци"Господ да ги пази , като те сами не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още