IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуриел Рубини: Пригответе се за пазарен шок по-късно тази година

Дори без политическите проблеми ситуацията в САЩ нямаше да е розова, коментира икономистът

13:33 | 08.03.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Повишаването на данъците за богатите американци и ограничаването на правителствените разходи ще окажат чувствителен натиск върху икономическия растеж в САЩ през годината, неутрализирайки позитивния ефект от възстановяването на жилищния пазар и по-евтината енергия, коментира Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

Рубини отправи предупреждението си малко преди публикуването на данните за заетостта в САЩ, които се очаква да хвърлят допълнителна светлина върху състоянието на американската икономика

Икономистът, който придоби световна известност, след като предсказа последния финансов колапс, предупреждава, че въпреки някои позитивни индикатори за растежа определени проблеми ще възпрепятстват икономическото възстановяване.

„Тези данъци, данъците за богатите, чувствително ще ограничат разполагаемия доход точно в момент, когато  продажбите на дребно са на катастрофално ниски нива“.

„При това вече виждаме, че растежът на потреблението се забавя, както и че бюджетните спорове ще струват 1,5% от БВП (брутния вътрешен продукт) на икономиката, която миналата година на практика беше в стагнация“, допълва той.

Серия бюджетни съкращения влязоха в сила в петък миналата седмица, след като демократите и републиканците отново не успяха да постигнат бюджетна сделка.

Въпреки окуражаващите новини от пазара на недвижими имоти, революцията в добива на шистов газ, довела до спад на цената на енергията и ефекта от програмите за вливане на ликвиднoст (QE) на Федералния резерв (Фед), растежът през 2013 г. в САЩ в най-добрия случай ще е 1,5%“, допълва Рубини.

„Дори без политическите проблеми ситуацията нямаше да е розова. Откраднахме растеж от бъдещето, а сега трябва да платим за грешките, допуснати в миналото. САЩ трябва да предприемат някакви мерки за понижаване на бюджетния си дефицит и дълговите нива“, подчертава икономистът.

В петък Barclays ревизира в негативна посока очакванията си за американския растеж през настоящата година, за да отчете ефекта от бюджетните съкращения. Сега банката предвижда ръст от 1,5% през второто тримесечие от първоначално прогнозираните 2%. За третото и четвъртото тримесечие растежът е ревизиран от 2,5% на 2%.

Рубини е на мнение, че след последната зелена вълна на фондовите пазари инвеститорите трябва да се подготвят за шокова корекция през втората половина на годината, когато корпоративните резултати ще започнат да разочароват.

Той предупреждава също, че програмата за вливане на ликвидност на Фед „започва да става неефективна“, но че ако бъде прекратена прекалено бързо, може да погуби възстановяването.

Джим О'Нийл, председател на Goldman Sachs Asset Management, не е съгласен с мрачните възгледи на Рубини за възстановяването на американската икономика и корекцията на фондовите пазари.

„Ако в петък станем свидетели на нов оптимистичен доклад за заетостта, според мен инвеститорите наистина ще повярват в цикличната инерция на американската икономика“, казва той.

„Въпреки че политиката на Вашингтон изглежда хаотична, начинът, по който извършват фискалната си консолидация е по-добър от този в Европа... Бавно, но сигурно фискалната картина в САЩ се подобрява. Тук в Европа и Великобритания фокусът върху бюджетните икономии е прекомерен“, допълва той.

О'Нийл изтъква също, че инерцията на фондовите пазари е солидна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
brokeradge
преди 11 години
всички кризи идват по време на лятото, когата всички са на почивка,за да не може никой да отреагира...и така хора и бизнес се носят от водата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
U.H.70
преди 11 години
Според мен S&P 500 ще направи максимум след около месец, след което ще падне с поне 20%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Пазарният шок ще започне от септември!Така че спокойно!Изкарайте едно незабравимо лято! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
edimi
преди 11 години
Иначе съвети, БГ да взима заеми - много!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още