IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 проблема при печатането на пари

Aко вливането на ликвидност продължи твърде дълго, страничните ефекти могат да се окажат тежки, а дългосрочната цена много висока, предупреждава Нуриел Рубини

09:10 | 04.03.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Повечето наблюдатели приемат неортодоксалните монетарни практики - като вливането на ликвидност (QE) например, за необходима част от усилията за рестартиране на анемичния икономически растеж, пише Нуриел Рубини, професор по икономика от Stern School of Business към Университета в Ню Йорк, в коментар за ProjectSyndicate.

Въпросите за ефективността и рисковете от печатането на пари стават все повече и повече. В частност, струва си да обърнем внимание на 10 потенциални проблема, асоциирани с подобни политики от страна на централните банки, коментира председателят на Roubini Global Economics.

Първо, вливането на ликвидност крие опасност за раздуване на инвестиционни балони, които могат да доведат до депресия. Ако QE отложи необходимото понижаване на дълговата тежест в частния и публичния сектор прекалено дълго, може да станем свидетели на появата на цяла армия зомбита – зомбирани финансови институции, зомбирани домакинства, зомбирани компании и в крайна сметка зомбирани правителства.

Ето защо някъде по средата между екстремните кейнсиански модели, (които съветват правителствата да прилагат икономически стимули, за да постигнат растеж на всяка цена) и екстремните модели на фискални икономии, вливането на ликвидност трябва да бъде прекратено.

Второ, повторението на QE може да се окаже неефективно с течение на времето, тъй като каналите за прехвърляне на тази ликвидност към реалната икономика вероятно ще се затлачат. Облигационният канал ще спре да работи, ако доходността по облигациите се окаже твърде ниска, докато кредитният канал ще пресъхне, когато ликвидността в банковата система се окаже прекалено висока.

На практика всички, които могат да теглят заеми - компаниите и домакинствата с висока кредитна оценка – всъщност не се нуждаят от подобно финансиране, докато силно задлъжнелите компании и обикновените домакинства, ще бъдат лишени от достъп до кредитната система заради кризата.

Освен това, въпреки че при вливане на ликвидност цените на акциите нарастват, подкрепата за реалната икономика чрез този канал може да се окаже краткотрайна, в случай, че растежът не се възстанови бързо.

Също така понижаването на реалните лихвени проценти чрез повишаване на инфлационните очаквания при програма за вливане на ликвидност с отворен край крие инфлационен риск.

Трето, валутният канал за пренос на ликвидност към реалната икономика е неефективен, ако няколко от водещите централни банки печата пари едновременно, тъй като подобни програми водят до обезценяване на валутите.

Когато това се случи, QE се превръща в игра без печеливши, защото всички валути не могат да се обезценяват едновременно. Освен това търговските дефицити също не могат да се изчистят едновременно. Резултатът в подобни ситуации е „валутна война“

Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Печатането на пари не е лошо, стига да е с мярка. В момента виждаме нещата само на двата противоположни полюса - ФЕД няма никаква мярка, докато ЕЦБ продължава да бездейства и да гледа безучастно как европейската икономика затъва. ФЕД вече имат над 3 трилиона токсични активи в сметката си, ЕЦБ прибира заемите от LTRO. Двете институции са на двете диаметрални плоскости и това е само с една цел-девалвация на долара.Разбираме целите на Америка,но твърдо не разбираме ЕЦБ.Да не се опиташ да свалиш еврото при положение,че безработицата е на рекордно ниво,инфлацията ти е под собствения установен праг е меко казано непонятно.Истината е,че нито Америка ще се оправи само с печатане,нито Европа ще тръгне нагоре със затягане на коланите.Америка трябва да си възстанови производството,а Европа трябва да стане конкурентноспособна - ама цяла Европа, не само Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Ако заема е добре обезпечен, какво от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
riff
преди 11 години
как ще се заобиколи, като пак някой ще дава парите срещу "комисионна", само дето няма да разбира от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Инфлацията пък през годините 2005-2008 беше внесена от банките, чрез банковия мултипликатор и безумното кредитиране. Безумно в почти всички отношения, в които може да се сети човек - вид и начин на инвестициите, ефективност, лихви, ливъридж и т.н. И сега, понеже безумието не може(ше) да продължава вечно, а ако се спре рязко падането ще е много болезнено (ако не и фатално), затова се налага централните банки да продължат започнатото от частните. И евентуално малко по малко да го обуздават и намаляват. Просто няма друг начин за меко приземяване. ...А дали ще позволим да се случва подобно нещо отново е въпрос на отделен разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 11 години
Ако това продължи - социалното недоволство реално ще срути борда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
mitkopom
преди 11 години
Спомените за Жан Виденовото време отново пъплят във съзнането ми. Заради валутния борд обаче инфлацията този път да бъде "внесена" резултат от печатането на пари от ЕЦБ, ФЕД и т.н. В резулта хората ще продължат да обедняват и то с още по голяма скорост докато стандарта на живот в европа не бъде снижен по посока на този в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Дайте да дадем викаш? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 11
tati
преди 11 години
А защо трябва да се правят тези салта и премятания ???? Не е ли по добре да се вдигне покупателната възможност на работещото население ???. Аз ще Ви дам пример - милионерите собственици - работодатели да сгъват по малко лев във джоба си и да развържат кесията на заплатите защото ако го няма НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО - РАБОТНИКЪТ май ще духат супата !!!!!!! кой ще им работи ???? -не вярвам собственикът сам да има такава производителност на труда - със ДВЕТЕ СИ ГОЛИ РЪЦЕ да произведе цялата продукция ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И защо няма да стане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 11 години
do 10. Там е работата,че няма да стане да "заобиколи стандартните канали за вливане на "напечатаните" пари и започне пряко кредитиране на реалната икономика ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още