IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 проблема при печатането на пари

Aко вливането на ликвидност продължи твърде дълго, страничните ефекти могат да се окажат тежки, а дългосрочната цена много висока, предупреждава Нуриел Рубини

09:10 | 04.03.13 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics. Снимка: Ройтерс

Повечето наблюдатели приемат неортодоксалните монетарни практики - като вливането на ликвидност (QE) например, за необходима част от усилията за рестартиране на анемичния икономически растеж, пише Нуриел Рубини, професор по икономика от Stern School of Business към Университета в Ню Йорк, в коментар за ProjectSyndicate.

Въпросите за ефективността и рисковете от печатането на пари стават все повече и повече. В частност, струва си да обърнем внимание на 10 потенциални проблема, асоциирани с подобни политики от страна на централните банки, коментира председателят на Roubini Global Economics.

Първо, вливането на ликвидност крие опасност за раздуване на инвестиционни балони, които могат да доведат до депресия. Ако QE отложи необходимото понижаване на дълговата тежест в частния и публичния сектор прекалено дълго, може да станем свидетели на появата на цяла армия зомбита – зомбирани финансови институции, зомбирани домакинства, зомбирани компании и в крайна сметка зомбирани правителства.

Ето защо някъде по средата между екстремните кейнсиански модели, (които съветват правителствата да прилагат икономически стимули, за да постигнат растеж на всяка цена) и екстремните модели на фискални икономии, вливането на ликвидност трябва да бъде прекратено.

Второ, повторението на QE може да се окаже неефективно с течение на времето, тъй като каналите за прехвърляне на тази ликвидност към реалната икономика вероятно ще се затлачат. Облигационният канал ще спре да работи, ако доходността по облигациите се окаже твърде ниска, докато кредитният канал ще пресъхне, когато ликвидността в банковата система се окаже прекалено висока.

На практика всички, които могат да теглят заеми - компаниите и домакинствата с висока кредитна оценка – всъщност не се нуждаят от подобно финансиране, докато силно задлъжнелите компании и обикновените домакинства, ще бъдат лишени от достъп до кредитната система заради кризата.

Освен това, въпреки че при вливане на ликвидност цените на акциите нарастват, подкрепата за реалната икономика чрез този канал може да се окаже краткотрайна, в случай, че растежът не се възстанови бързо.

Също така понижаването на реалните лихвени проценти чрез повишаване на инфлационните очаквания при програма за вливане на ликвидност с отворен край крие инфлационен риск.

Трето, валутният канал за пренос на ликвидност към реалната икономика е неефективен, ако няколко от водещите централни банки печата пари едновременно, тъй като подобни програми водят до обезценяване на валутите.

Когато това се случи, QE се превръща в игра без печеливши, защото всички валути не могат да се обезценяват едновременно. Освен това търговските дефицити също не могат да се изчистят едновременно. Резултатът в подобни ситуации е „валутна война“

Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
теориите се появяват в отговор на времето си. Едни работят други не. "Кейнсианство", "монетаризъм", "социализъм", "капитализъм" са само етикети. Отричайки думата се отрича цял комплекс от идеи сред които неминуемо има и добри. На примерите за кейнсианско блато вероятно могат да се намерят такива и на безсилен монетаризъм. Не мога да споря по този начин - нямам познанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Проблема при заеманто на пари не може да се види докато не дойде време за връщане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
А иначе, "печатането на пари" от ЦБ може да избегне някои от споменатите от Рубини опасности като просто заобиколи стандартните канали за вливане на "напечатаните" пари и започне пряко кредитиране на реалната икономика (т.е. без посредничеството на търговските банки и облигационните пазари). Е, някои хора ще изпуснат едни големи кокали (които и без това не могат да преглътнат), ама няма как - или те или ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
От гледна точка на монетарните ефекти, така нареченото "печатане на пари" от централните банки се различава много малко от добре известния банков мултипликатор. Да не кажа, че няма почти никаква разлика между тях. Затова, всеки който се концентрира върху минусите на "печатане на пари" от ЦБ следва да приложи същия подход и към механизма на банковата мултипликация (и да види същите минуси и там).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 11 години
За златото не знам но всички суровини деноминирани в долари и не толкова контролирани от правителство на САЩ / като петрола / се изстреляха в космоса . За справка : Мека пшеница 2009 -210.49 лв, 2012 - 404.18 лвЦаревица 2009- 208.86 лв, 2012 - 354.85 лв Ечемик 2009- 206.35 лв, 2012 - 378.14 лв Семена от слънчоглед 2009-383.19 лв, 2012 - 841.04 лв Данните са на НСИ за тон , и са средни за годините
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
trade2win
преди 11 години
Всъщност печатането на пари що донесе и още една "екстра" - безпрецедентното поскъпване на златото, което ни очаква. Още песимистични прогнози - в моя блог: http://trade2win.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
trade2win
преди 11 години
Като индивидуален трейдър и технически анализатор виждам печатането на пари като основен двигател на голямото поскъпване на някои от националните индекси. Така например DJI, NAS100, S&P500, DAX, UK100 се изкачиха на нива от есента на 2007 г. - т.е. преди кризата да започне. Това не вещае нищо добро - пиша за това в моя блог: http://trade2win.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 11 години
Който не познава историята си е обречен да я преживее наново ! Имам усещането че се въртим в някаква омагьосана реалност - Първо отричахме Кейнс / в Европа / като си мислихме че сме вече сме надраснали пазарните цикли , сега пък сме на път да затънем в кенсианското блато въпреки че пак имаме чудесен исторически опит с Япония . Нещо май всички са се бъгнали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
не че съм за печатането на пари, даже напротив, ама поне три от аргументите са бозава работа. Четвърто, вливането на ликвидност в развитите икономики води до прекомерен ръст на капиталовите потоци към развиващите се пазари, които от своя страна са изправени пред трудни решения.Да...и големият ръст е много лош за тях-за пример Китай, Турция, Бразилия...и ако за третата има опасност за икономиката, то за първите две се получи чудесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
разсъжденията ми от предния пост са само лични изводи на непрофесионалист. Изводите са с презумпцията, че Финансите (вкл. монетарна политика) е само кръвоносната система на икономиката и не може да се очаква да и се вменят други функции (преразпределението). Дори привидно да изглежда че може. "Нормализирането" на монетарните политики ще е следствен и естествен процес на икономическо раздвижване и ще изпълняват точно това което изисква икономиката. Т.е. няма нужда от тревога и фиксация върху тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още