IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските власти заведоха две дела за измами срещу Bank of America

Делата са свързани със срива на американските ипотечни облигации през 2008 г.

15:13 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските власти заведоха две дела за измами срещу Bank of America

Правителството на САЩ заведе две дела срещу Bank of America, свързани с измама с търговията на ипотечни ценни книжа на стойност 850 млн. долара, съобщава ВВС.

Американското Министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и борсите подадоха паралелни сигнали в съд в Северна Каролина. В интервю по темата правосъдният министър Ерик Холдър заяви, че правителството иска "справедливост за тези, които са били засегнати".

От банката вече намекнаха през изминалата седмица, че очакват завеждането на подобни дела. Bank of America обаче отрече обвиненията, твърдейки, че "ипотечните облигации са продадени на опитни инвеститори".

Според обвинението Bank of America съзнателно и умишлено е подвела инвеститорите относно качеството и безопасността на своите ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, известни като BOAMS 2008-A.

Книжата, които са били на стойност от около 850 млн. долара в момента на издаването им през януари 2008 г., в крайна сметка се сринаха по време на кризата след ръста на лошите кредити в САЩ. Това доведе до загуби на инвеститорите от повече от 100 млн. долара, според подадената жалба.

От Bank of America посочват, че сривът не е бил по тяхна вина. "Ние не сме отговорни за рухването на имотния пазар, който предизвика безпрецедентната обезценка на тези ценни книжа", отбелязват от банката в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още