IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Кризата в САЩ няма да предизвика понижаване на рейтинга

За незабавното повишаване на тавана на американския дълг посъветваха от международната рейтингова агенция

10:20 | 02.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Кризата в САЩ няма да предизвика понижаване на рейтинга

Преустановяването на работата на правителството на САЩ няма само по себе си да предизвика понижаване на суверенния рейтинг на страната от AAA с негативна перспектива. Това се казва в официално прессъобщение на международната рейтингова агенция Fitch, цитирано от "Интерфакс"

В становището на агенцията се посочва все пак, че този фактор подкопава доверието в процеса на приемането на бюджета. Като важен елемент се отчита също така незабавното повишаване на тавана на американския дълг, което ще избегне риска от неизпълнение на ангажиментите по държавните облигации.

"Официалният преглед на рейтинга на САЩ показва, че по-негативен аспект може да се случи, ако дълговият лимит на страната не се повишава в момента, когато хазната свърши резервите. Според официални представители на Министерството на финансите това може да се случи на 17 октомври", се посочва в съобщение на Fitch.

Във вторник вечер Белият дом даде официално указание на федералните агенции да започнат изпълнението на плановете за намаляване на дейността за първи път от 1996 г. насам. Причината е липсата на съгласие между Камарата на представителните и Сената относно бюджета за новата фискална година, която започна на 1 октомври.

Повече от 800 000 от общо 2,9-те млн. служители от американската държавна администрация са принудени да излязат в отпуск, преустановявайки значителна част от обществените дейности. Сред засегнатите няма да бъдат служителите, свързани с отбраната и националната сигурност, контрола на въздушния трафик, пощите и правоприлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още