IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Йорданов: Ситуацията в САЩ няма да продължи дълго

Възможно е да има негативи върху европейския износ, смята финансовият анализатор

19:58 | 01.10.13 г. 2
Красимир Йорданов: Ситуацията в САЩ няма да продължи дълго

„Не очаквам, че ситуацията в САЩ ще продължи дълго. Това се е случвало 12 пъти в миналото и сега не беше голяма изненада“, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансовият анализатор Красимир Йорданов ситуацията в САЩ - временното спиране на работата на федералните агенции заради липсата на бюджетно споразумение.

Според него за момента ефектът върху пазарите е неутрален и е редно да бъде измерван в контекста на текущата икономическа ситуация. „Очаквам засилване на волатилността“, допълни той.

„Опасенията относно брутния вътрешен продукт са по-скоро за това, че негативите ще се прехвърлят върху потребителите и плановете на бизнеса за инвестиции. Ролята на Фед тук е нулева, няма значение дали ще напечата още пари. Пазарите не се движат от количествените улеснения, а по-скоро от правителствените харчове. Това не е устойчив тренд и би следвало да се коригира“, обясни още Йорданов.

По думите му САЩ са основен търговски партньор на Европа и е нормално да има негативи върху европейския износ. „Всичко е в ръцете на правителството и колко време то няма да работи. Проблемът е, че този път американците са прекалено задлъжнели. Преди стимулирането на икономиката през бюджета създаваше илюзия за растеж. Но сега той е изключително слаб“, посочи още финансистът.

Според него, ако не бъде увеличен таванът на дълга, това автоматично означава фалит на САЩ, а оттам замразяване на международната търговия и по-голяма депресия от тази през 1929 година.

„В дългосрочен план ще има спад на американската валута. В цената на златото има много политика и това се дължи на диверсификацията, осъществявана от централните банки. Инвестиционните решения се взимат в много дългосрочен план и зависят от търговските взаимоотношения на различните страни“, посочи още Красимир Йорданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
d333
преди 10 години
Колко пари сте готов да заложите на това си твърдение, г-н Йорданов? :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Напротив, напротив, сега се започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още