IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната администрация в САЩ спира работа за първи път от 17 години

Белият дом и Конгресът не успяха да постигнат споразумение за бюджета, 800 хил. души няма да отидат на работа днес

08:37 | 01.10.13 г. 32
Държавната администрация в САЩ спира работа за първи път от 17 години

За първи път от 17 години американските правителствени агенции ще затворят врати, след като републиканците и демократите не успяха да постигнат консенсус за бюджета, предават световните агенции.

Днес около 800 хил. държавни служители няма да бъдат на работа. Затворени са националните паркове и музеите, спират се и някои административни услуги, включително подмяната на документи за самоличност, както и повечето от дейностите на НАСА, съобщава Bloomberg.

Анализатори се опасяват, че административната парализа ще прерасне в битка между Белия дом и Конгреса с много по-сериозни последствия – как да се повиши таванът на американския правителствен дълг, който ще бъде достигнат на 17 октомври, за да се избегне фалит.

Нито демократите, нито републиканците имат интерес от постигането на компромис. Белия дом не иска да се откаже от политическата си стратегия, а Конгресът смята, че частичното прекъсване на работата на администрацията е правилният път за постигането на бюджетно споразумение.

Надеждата на републиканците е, че блокажът на администрацията ще окаже натиск върху демократите, те ще отстъпят и ще се стигне до по-широко бюджетно споразумение, включително по-дълбоко съкращаване на разходите.

Шансовете за споразумение в последния момент, което е обичайна практика напоследък, се изпариха малко преди полунощ, след като Камарата на представителите не отстъпи от позицията си и отново настоя законопроектът за достъпно здравеопазване на президента Барак Обама да бъде отложен с една година. Демократите категорично не се съгласиха.

“Всичко това е претекст за удовлетворяването на исканията на републиканците, а това е много странен дневен ред, който е толкова болезнен за американския народ”, коментира лидерът на мнозинството в Сената Хари Рийд. По-рано говорителят на Камарата Джон Бейнър призова демократите да седнат на масата за преговори.

Частичното спиране на работата на държавната администрация ще струва на американската икономика поне по 300 млн. долара дневно, сочат изчисления на IHS. Въздействието на тези загуби ще се мултиплицира във времето, тъй като голяма част от работата на бизнеса ще изостане, а това ще се отрази и на потребителите.

Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
:))) И аз не знам??... - Всеки ден гърми на съседката компютъра и аз и купувам нофф ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Не мисля, че трябва да търсиме вината при другите, та даже през цял океан :) Дядо Бъфет, помогна на една много важна за САЩ банка в най-голямата криза. Сега тегли чертата и останали едни 2 000 000 000 (два милиарда) лоши, зелени, американски, консуматорски гущера. А сега кажи, кой ни е крив на нас, че нашите "бизнесмени" инвестират в ритнитопковци, а не в развитието на бизнеса? Да им биеш по един шут отзад, та да преминат през океана, не за друго, да видят как е там и ако могат да се опитат да го разберат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Не знам как достъпваш в нет-а. Коригиращи въздействия могат да "дойдат" от различни посоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Макар и с повечко хипербола но "дилъри на време" се гледа с интерес."Инженерите", често си изпускат нервите. Пример-http://***.dw.de/usa-lassen-deutschen-schriftsteller-trojanow-nicht-einreisen/a-17129935 или на по-друго ниво http://***.vesti.bg/bulgaria/medii/gramsh-ot-dojche-vele-shte-izchistim-nedorazumenieto-5994980.Първо поколение "чиста порода" маймуни е на лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Така е. Де факто в прав текст - световното робство е настъпило. Робовладелеца е на един океан разстояние в двете посоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
виж на л.с.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 10 години
Колеги, дайте да си ги говориме нещата както са си. Колкото Libor се определя от търсене и предлагане, точно толкова може да се говори и за свободен пазар! Единственото, което е свободно (все още) е свободно да изразяваш мислите си, че си свободен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
дефинирам условията на отговор:богатството на маймуните се изключва като възможно такова в неутрален абсолютен смисъл поради самото определение за *** - човек, отказал се от "всичко", в името на конкретни и динамично изменими принадени му качества (0) - субективизъм, вяра, заместване на критериите за проверка на "резултата" с желания и т.н. все ползващи човешките параметри ограничения, именно чрез които и сам оценя "богатството"! Забележи, че така се живее/мисли по-лесно, защото (1) работиш с по-малко параметри и (2) друг се грижи за авторитета и постоянството на дадените конктретни параметри (качества)!системата не е по същество свободния пазар, а определя (ограничава) свободната му, но ако разглеждаш двете заедно като неотменно цяло, то да тогава системата е свободния пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
отговор: богатството на маймуните в момента се пречупва като параметри на измерител на стойност поради системна необходимост през последния стадий на преход от едно състояние на системата към друго, при което ще има нови постоянно установени параметри за богатство". Това ще бъде следствие от подмяната на "конкретниТЕ принадени качества (0)" и ще бъде болезнен за маймуните и затова ще има дълги изравняващи /коригиращи въздействия/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Ще ми се да чуя мнението ти по един такъв въпрос, защото материята ми е интересна:В какво точно се заключава богатството на маймуните, след като системата(свободния пазар), която определя качествено и функционално материалното ни битие, не е в състояние да задържи и подържа текущите достижения на научно-техническия прогрес, като фактор за качеството на това битие(материалното)? Според мен , това богатство за което говориш, има смисъл единственно в рамките на тази конкрнтна система , а тя самата спря да функционира достигна свое гранично състояние (това явно се случи по вътрешни, обективни причини) ;) В друга система (различна от тази), логично е да търсим богатството на друго място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още