IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще причини на американската икономика спирането на държавата?

Прекратяването на работата на държавния апарат в Америка ще се отрази пряко върху икономиката на страната и останалия свят.

16:35 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какво ще причини на американската икономика спирането на държавата?

Последното прекратяване на работата на правителството през 1995/1996 г. продължи повече от 3 седмици. Това, което предстои сега, би могло да трае и по-дълго. Залогът не е единствено за бюджета и президентския закон за здравеопазването.

Дебат за тавана на държавния дълг идва съвсем скоро скоро, така че стремежите на Сената и на администрацията да го спечелят могат да удължат времето, за което правителството няма да работи, с няколко седмици, ако не и с повече.

Много икономисти очакват прекратяването на дейността на администрацията, колкото и кратко да е то, да засегне брутния вътрешен продукт (БВП) сравнително бързо.

Приблизителна оценка на това, какво ще причини прекратяването на работата на правителството, идва от Macroeconomic Advisers: триседмичен отпуск би „изял“ 0,5 процентни пункта от растежа. Ако спирането на работата продължи през целия октомври - това са 4 седмици и половина - пряка последица ще бъде намаляването на растежа на БВП за тримесечието с около 0,7 пункта.

Тази прогноза предполага, че възнагражденията на федералните работници ще бъдат възстановени когато бизнесът възвърне нормалния си облик.

Няма особен смисъл да се вземе прогноза за ефектите върху БВП от спирането на част от администрацията за няколко седмици и да се разтегли в продължение на месеци. Но е разумно да се предположи, че колкото по-дълго правителството не работи, толкова по-големи ще бъдат последствията. Икономическият шок ще премине от заплатите на федералните работници към федералните доставчици и към дейностите на федерално и местно ниво.

Не е невъзможно да си представим,че растежът на БВП може да бъде намален с 1 процентен пункт, ако прекратяването на работата продължи до Деня на благодарността и много повече от това, ако се задържи до края на бюджетната година. Подобна катастрофа, причинена от този по-дълъг период, би могла да съкрати БВП с до 2 пункта.

Това няма да предизвика рецесия, но би могло да заличи по-голямата част от ръста, който американската икономика е постигнала през тази година.

Лесно се стига до заключението, че рязък спад в растежа на БВП може да се отрази на заетостта, потребителските разходи, недвижимите имоти (одобренията на някои ипотеки ще бъдат забавени като резултат от спирането на работата) и пазара на акции.

По-трудното е да се предвиди как забавената американска икономика ще повлияе на останалия свят. Икономиката на Европейския съюз (ЕС), която вече е осакатена от рецесия, може да бъде засегната още повече, защото е прекалено уязвима и прекалено много разчита на износа към САЩ.

Очевиден е бързият спад на икономическия ръст в Китай. Това е подкрепено от нови данни на септемврийския PMI индекс на HSBC, който показва 50,2. Това показва, че промишленото производство в Народната република едва расте. Рязък спад в износа за САЩ може да засегне китайското производство, а индексът да падне до под 50, което би означавало свиване на икономиката.

Очевидно, световната машина на БВП създава цикъл. Което е лошо за Китай и ЕС, в последствие се оказва лошо и за САЩ, тъй като търсенето на стоки и услуги се колебае. Прекратяването на работата на американското правителство ще засегне не само американската икономика - последствията бързо ще се прехвърлят и в останалите световни икономики.

Вижте какво казва още по темата Томас Финке, изпълнителен директор на Babson Capital, пред камерата на Bloomberg.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още