IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street преценява ефекта от спирането на администрацията*

Индексите се повишават в началото на сесията

18:22 | 01.10.13 г. 3
Wall Street преценява ефекта от спирането на администрацията*

С повишения се движат индексите на Wall Street в началото на сесията, след като инвеститорите започнаха да спекулират какъв ще бъде ефектът от частичното спиране на работата на администрацията върху икономиката, съобщава Bloomberg.

След час и половина търговия Dow Jones се повишава 0,45% до 15 197 пункта, S&P 500, който падна до триседмично дъно, днес нараства с 0,68% до 1 693 пункта, а Nasdaq добавя 0,86% до 3 804 пункта.

Акциите на Merck & Co. се наредиха сред най-силно поскъпващите в началото на сесията. Пазарната оценка на компанията скочи с 2,1%, след като ръководството обяви план за съкращаване на 8 500 работници с цел стабилизиране.

“Вчера имахме известен спад и затова днес по-скоро има опити за по-изгодни сделки”, коментира пред информационната агенция Ричард Сайчъл от Philadelphia Trust Co. “Цялата история не е много приятна, но обикновено политиците намират изход, за да оправят нещата”, допълва той.

Снощи Белият дом и Конгресът не успяха да постигнат споразумение за бюджета, заради което федералните агенции спряха работа от днес. Републиканците настояват законопроектът за достъпно здравеопазване на президента Барак Обама да бъде отложен с още година заради допълнителните разходи, както и за допълнителни съкращения на публичните харчове, а демократите засега устояват позицията си и не желаят да направят отстъпки.

По-притеснителното в случая е, че на 17 октомври ще бъде достигнат тавана на дълга и Вашингтон не разполага с много време за дебати преди да намери решение, за да избегне фалита.

По оценки на Macroeconomic Advisers триседмичен принудителен отпуск на администрацията, колкото трая той преди 17 години, би “изял” 0,5 на сто от икономическия растеж. Ако спирането на работата продължи през целия октомври - това са 4 седмици и половина - пряка последица ще бъде намаляването на растежа на БВП за тримесечието с около 0,7 пункта.

Според IHS Inc. спирането на работата на администрацията ще струва на икономиката по 300 млн. долара дневно. Освен това ще се забави и излизането на регулярни данни за икономиката на САЩ. Днес например търговското министерство не публикува редовния си доклад за разходите в строителния сектор. Трудовото министерство пък няма да публикува на 4 октомври месечните данни за заетостта.

Вижте още в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg.

* Актуално към 18 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
Ще си вдигнат тавана на дълга и ще напечатат още пари... те това го могат най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Както вървят нещата, Ванга ще познае, последният президент е 44-я и е черен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още