IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развиващите се държави са в опасност заради спирането на администрацията в САЩ

Републиканците поискаха откуп, за да си свършат работата, коментира Барак Обама

21:15 | 01.10.13 г. 2
Развиващите се държави са в опасност заради спирането на администрацията в САЩ

Бюджетната криза в САЩ, която доведе до частично спиране на работата на държавната администрация, заплашва да подкопае глобалното доверие и да навреди на най-бедните нации, предупреди президентът на Световната банка Джим Йонг Ким, цитиран от Bloomberg.

“Продължаващата фискална несигурност в САЩ предизвиква редица опасения”, коментира Ким пред студенти от George Washington University. “Несигурността, в комбинация с другите източници на волатилност на глобалната икономика, може да навреди на развиващите се пазари в Африка, Азия и Латинска Америка, които през последните години направиха сериозен пробив в борбата с бедността”, допълни той.

Около 800 хил. държавни служители в САЩ от днес са в принудителен неплатен отпуск, след като Белият дом и Конгресът не успяха да се споразумеят за бюджета и се стигна до частично затваряне на правителствените агенции. Дори и да се постигне споразумение в следващите дни, законодателите веднага се изправят пред още един тежък спор – за тавана на дълга, който ще бъде достигнат на 17 октомври, посочва информационната агенция.

Ким ще трябва да предложи нова стратегия за работата на Световната банка през следващата седмица. Той посочи, че институцията ще бъде по-селективна по отношение на проектите, които ще финансира. Новата стратегия пък ще бъде фокусирана върху целта за понижаване на бедността до 2030 г. и повишаване на доходите на 40% от най-бедното население по света.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама отново обвини републиканците за ситуацията в страната. Той посочи в специално изявление, че колкото по-дълго администрацията не работи, толкова по-голям ще бъде негативният ефект върху икономиката.

“Затварянето на правителствените агенции заради републиканците не трябваше да се случва. Искам всеки американец да знае защо се стигна дотук. Републиканците от Камарата на представителите отказаха да подкрепят финансирането на правителството, докато не се откажем от законопроекта за достъпно здравеопазване. Те блокираха правителството заради идеологическия кръстоносен поход, с който искат да отрежат достъпа на милиони американци до здравеопазване. С други думи, те поискаха откуп, за да си свършат работата”, коментира Обама, цитиран от CNBC.

Американският президент призова за постигането на бързо споразумение, а след това – и на компромис за тавана на дълга. Ако демократите и републиканците не се споразумеят за дълг, това ще е по-лошо и от затварянето на администрацията, посочи той.

Вижте още за ситуацията в САЩ във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Ама как лъже, задмина Станишев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Добре, че черното не се цапа лесно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още