fallback

Трише: Би било "абсурд" да не се вдигне таванът на дълга в САЩ

Намирането на решение е жизненоважно за американската и световната икономики, заяви бившият президент на ЕЦБ

14:11 | 03.10.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Провал на САЩ относно повишаването на дълговия лимит би бил „абсолютен абсурд“ и рискува кредитоспособността на най-важната икономика в света, заявява пред CNBC Жан-Клод Трише, бившият президент на ЕЦБ. Попитан за спирането на държавния апарат, Трише каза, че „е индикация за огромни трудности за демокрацията в САЩ.“

„Много силно се надявам, че ще се намери решение. Смятам, че е жизненоважно за САЩ и световната икономика“, каза той. „Би било пълен абсурд таванът на дълга да не бъде увеличен в следващите 2 седмици...защото по този начин си играем с кредита на доверие към САЩ.“

За да се възстанови Европа, управляващите институции и самостоятелните държави трябва заедно „да предприемат много, много смели структурни реформи, не само за по-голяма еластичност на заетостта, която закъсня...а също и в секторите на услугите и режима на продоволствия“, каза Трише.

Без подобни реформи еврозоната няма да постигне „единен пазар“, към какъвто е насочена крайната цел на експеримента ЕС, каза той и добави че „има още много работа“.

Поглеждайки назад към финансовата криза и последиците от нея, Трише сподели, че в по-ранен стадий на рецесията би било „много трудно“ да си представим, че растежът и заетостта  в развитите икономики няма да са се възстановили до сега.

Продължителното налагане на необичайни мерки от световните централни банки показва, че „процесът, който наблюдаваме, представлява сериозен проблем във всички напреднали икономики“, каза той, добавяйки че Япония, САЩ, Великобритания и еврозоната трябва да предприемат фундаментални промени преди централните банки да могат успешно да оттеглят подкрепата си.

Миналия месец Трише каза за CNBC, че в Европа е нужен съюз между банките „колкото се може по-бързо“, за да се упражнява надзор над финансовата система и да помогне да не се налага правителства да бъдат спасявани във времето на банкови фалити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:50 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още