IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един експерт в помощ на централните банкери

Шарън Козицки търси начините, по които се изменят икономическите модели

12:10 | 06.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според Шарън Козицки не можем да се доверяваме напълно на старите икономически модели. <em>Снимка: Bank of Canada</em></p>

Според Шарън Козицки не можем да се доверяваме напълно на старите икономически модели. Снимка: Bank of Canada

За Шарън Козицки откриването какво липсва на икономическите модели е нещо като мисия.

Козицки постъпва в Bank of Canada в родната си Отава, за да стане съветник на губернатора след повече от десетилетие във Федералния резерв във Вашингтон и Канзас. Тя изгради световна репутация, като подобри начините, по които централните банкери правят прогнози за икономиката и според това определят политиките на банките.

Това умение става все по-ценно, тъй като се налага по-ясно разбиране на промените в икономиката, особено след най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам. Според Козицки старите икономически отношения вече не са толкова надеждни, тъй като светът, в който са функционирали, се е променил. Ето защо грижата за опознаването на новите модели е особено важно. Според Козики това не означава старите бизнес модели да бъдат отхвърлени напълно, а да се определи това, което те не включват в момента.

През 90-те години, докато е във Федералния резерв, Козицки открива, че икономическият модел не обяснява адекватно как хората формират очакванията си за инфлацията. Нейните анализи се оказват особено полезни, защото благодарение на тях е изработен прогнозен инструмент за приспособяване към ерата на бавните увеличения на цените.

Успехът на Козицки в иконометрията, която съчетава икономика и статистика, идва по естествен път. След сериозна математическа подготовка в гимназия в Отава, тя отива да учи в Университета в Торонто. По-късно споделя, че се е учила и от различни икономически курсове. В крайна сметка получава магистърска степен по икономика в същото висше училище, с акцент върху иконометрията.

Един от основните уроци, които е научила, е, че не трябва да бъде обвързана напълно с добре известните начини на мислене за икономическите взаимоотношения, тъй като образците често не представят адекватно случващото се. Коцизки е на мнение, че търсенето на оценка за общите черти в различните набори от данни дава възможност на икономистите да видят ясно икономическите цикли, да разгледат случващото се в различните страни и колебанията в моделите на пазарите.

Във времето, в което става част от екипа на Федералния резерв, Козицки проектира икономически модел, който отразява промените в икономиката на САЩ, по-специално въздействието на финансовата дерегулация и начина, по който страната е свързана с глобалната икономика чрез търговията и инвестициите.

Малко след постъпването си в Bank of Canada тя започва да разглежда какво би станало, ако по време на кризата лихвените проценти бяха сведени до нула. Освен това търси отговор на въпроса как по време на криза активите се променят по отношение на задълженията.

Със завръщането си в Bank of Canada Козицки се заема с всички най-важни въпроси, които стоят пред главния офис на банката, включително международните отношения. А основният урок, който дава, е никога да не се доверяваме на 100% на икономическите модели, защото можем да останем напълно излъгани от тях.

Повече за Шарън Козики можете да научите от видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още