IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навлиза ли Германия в нов икономически модел?

Ще възприеме ли най-голямата икономика в Европа френските порядки?

16:47 | 29.10.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Навлиза ли Германия в нов икономически модел?

Като част от стремежа си за реформиране и подобряване на по-слабите европейски икономики, германското правителство се опитва да наложи своята рецепта за успех, която включва тежки фискални икономии и скоростно прилагане на реформи в трудовото право и социалната сфера. Дали обаче това е работещ модел след събитията от 2008 година и смята ли Германия да го променя?

“Абсолютното мнение е, че Германия продължава да разпределя вътрешното потребление, продължава да осигурява ръст, идващ от конкурентоспособност и печалба. Това беше вярно до 2007-2008 г., но сега основният двигател на ръста, е движен от потреблението в Европа“, коментира пред Bloomberg Жил Моек от Deutsche Bank.

Според него разходите за труд спряха да падат преди 3-4 години. „Няма повече напредък в конкурентоспособността и германският цайтгайст върви към декомпресия. Например, всички тези приказки за повишаване на публичните разходи за инфраструктура или минимална заплата, която е доста френска като идея - това са може би признаци, че след 10-15 години тежка работа по възстановяване на конкурентоспособността след шока от обединението, германците се изкушават да се насочат към система, която ще бъде малко по-зависима от вътрешното търсене“, обясни още Жил Моек.

Много е трудно да се излезе от воден от износа модел, което беше в основата на германския успех, уточнява той. „Така че проблемът за тях е да намерят правилния път, правилната дозировка между новата подкрепа за повече вътрешно търсене и фактът, че основата на германската икономика все още се определя от износа и конкурентоспособността.

Вижте подробностите във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Пичове, от икономическите кризи в една умряла империя е факт, че са оцелявали най-безболезнено тези дето са си организирали предвидливо самодостатъчно стопанство. Германия май се готви да си организира такова. Какво предвиждат? Нали кризата отминаваше или това е за всеки случай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
понеже гледам по маймунския интерес (-), че не са ви ясни специфични фактори на месната промивка от която страдат повечето "евентуални хора", и понеже аз не мога да помогна на някой, категорично решил да бъде ***, то гледайте това:http://***.youtube.com/watch?v=cFSxBOqiM1o - помислете - какво става в Русия - познато ли ви е? - какъв избор има тя - и кой го избира ИЗБОРА? - умниците "какво решават"? и докато го правят какво става в реалността? - обърнете повече необходимо внимание на този, който се подхилва през цялото време и ако вие разполагате с повече такова, то моя личен съвет към вас е - по-раз-гледайте го и в други "филмчета" в ю-тубата! :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
алтернатива търсят малките и зависими елементи... големите се управляват директно и от тях нищо не зависи! - свобода да избират имат само тези, които нямат свобода да избират - или правата са им отнети, а задълженията са им конкретизирани! - тези които имат права и налагат свободата на избор на по-долните, се управлвяват директно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
По вероятно е да усещат, че започват да губят инерцията и да търсят алтернативи за да не потънат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 10 години
Всеки иска да има експортно ориентирана икономика.Това е съвкупност от фактори което ти позволява да произвеждаш стоки с по-добро съотношение цена/качество от конкурентите. Това е валидно докато се намесят китайците. След това каквото и да правиш, нищо не може да ти помогне. Така, че въпрос на време е и германците да си отидат на мястото - а именно бекграунда на световната сцена. Малка държава, малък бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още