fallback

Федералният резерв затяга паричната си политика*

Централната банка на САЩ свива с 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи

21:16 | 18.12.13 г. 15

Федералният резерв на САЩ реши да намали с 10 млрд. долара месечната си програма за изкупуване на активи. Обемът й от 85 млрд. долара се свива до 75 млрд. долара, като ще се намалят темповете на изкупуване както на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, така и на държавни облигации, съобщава MarketWatch.

Американската централна банка потвърди ангажимента си да поддържа рекордно ниските лихви близо до нулата, докато безработицата не падне под 6,5%.

Ръководството на Фед е подкрепило затягането на паричната политика с 9 гласа “за” и 1 “против”, допълва изданието.

“Информацията, която Федералната комисия за отворените пазари получи през октомври, показва, че икономическата активност се разширява с умерени темпове. Условията на трудовия пазар също се подобряват, като равнището на безработицата намалява, макар и нивото й все още да е високо”, посочва се в становището на ръководството на американската централна банка.

Фед подчертава, че се отчита ръст и на разходите на домакинствата и бизнес инвестициите, както и на жилищния пазар, макар че през последните месеци темповете на възстановяване са се забавили.

Остават стабилни и очакванията за дългосрочната инфлация, но трайното й задържане под 2% може и да представлява риск за икономиката. Фед уверява, че следи внимателно инфлацията в търсене на доказателства, че тя ще се върне в рамките на средносрочната цел.

“В съответствие със своята законова компетентност комисията се стреми да насърчава максимална заетост и ценова стабилност. Комисията очаква, че с подходяща корекция на политиката икономическият растеж ще се ускори, а коефициентът на безработица постепенно ще намалее”, допълва се в становището на Федералния резерв.

В становището се допълва, че ако по-нататъшните данни за икономиката показват, че продължават да се подобряват условията на трудовия пазар, както и икономиката като цяло, комисията вероятно ще пристъпи към ново свиване на програмата за изкупуване на активи. Това обаче ще зависи от перспективите пред пазара на труда и инфлацията.

“Силно нерестриктивната парична политика ще продължи да бъде подходяща за значителен период от време”, заключава централната банка на САЩ.

След обявяването на решението индексите на Wall Street тръгнаха уверено нагоре, като към 21.27 ч. българско време Dow Jones се покачва с 0,92% до 16 024 пункта, S&P 500 добавя 0,67% до 1 793 пункта, а Nasdaq се повишава с 0,18% до 4 031 пункта.

Междувременно доларът поскъпна спрямо йената и двойката се котираше на ниво 103.36. Доларовият индекс, който отразява представянето на зелените пари спрямо 6 основни валути, също тръгна нагоре, а доходността по американските 10-годишни облигации се повиши с 3,5 базисни пункта до 2,878%. Доходността по 30-годишните американски облигации скочи с 3 базисни пункта до 3,899%.

* Актуализирано към 21.35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още