IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв затяга паричната си политика*

Централната банка на САЩ свива с 10 млрд. долара програмата си за изкупуване на активи

21:16 | 18.12.13 г. 15
Федералният резерв затяга паричната си политика*

Федералният резерв на САЩ реши да намали с 10 млрд. долара месечната си програма за изкупуване на активи. Обемът й от 85 млрд. долара се свива до 75 млрд. долара, като ще се намалят темповете на изкупуване както на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, така и на държавни облигации, съобщава MarketWatch.

Американската централна банка потвърди ангажимента си да поддържа рекордно ниските лихви близо до нулата, докато безработицата не падне под 6,5%.

Ръководството на Фед е подкрепило затягането на паричната политика с 9 гласа “за” и 1 “против”, допълва изданието.

“Информацията, която Федералната комисия за отворените пазари получи през октомври, показва, че икономическата активност се разширява с умерени темпове. Условията на трудовия пазар също се подобряват, като равнището на безработицата намалява, макар и нивото й все още да е високо”, посочва се в становището на ръководството на американската централна банка.

Фед подчертава, че се отчита ръст и на разходите на домакинствата и бизнес инвестициите, както и на жилищния пазар, макар че през последните месеци темповете на възстановяване са се забавили.

Остават стабилни и очакванията за дългосрочната инфлация, но трайното й задържане под 2% може и да представлява риск за икономиката. Фед уверява, че следи внимателно инфлацията в търсене на доказателства, че тя ще се върне в рамките на средносрочната цел.

“В съответствие със своята законова компетентност комисията се стреми да насърчава максимална заетост и ценова стабилност. Комисията очаква, че с подходяща корекция на политиката икономическият растеж ще се ускори, а коефициентът на безработица постепенно ще намалее”, допълва се в становището на Федералния резерв.

В становището се допълва, че ако по-нататъшните данни за икономиката показват, че продължават да се подобряват условията на трудовия пазар, както и икономиката като цяло, комисията вероятно ще пристъпи към ново свиване на програмата за изкупуване на активи. Това обаче ще зависи от перспективите пред пазара на труда и инфлацията.

“Силно нерестриктивната парична политика ще продължи да бъде подходяща за значителен период от време”, заключава централната банка на САЩ.

След обявяването на решението индексите на Wall Street тръгнаха уверено нагоре, като към 21.27 ч. българско време Dow Jones се покачва с 0,92% до 16 024 пункта, S&P 500 добавя 0,67% до 1 793 пункта, а Nasdaq се повишава с 0,18% до 4 031 пункта.

Междувременно доларът поскъпна спрямо йената и двойката се котираше на ниво 103.36. Доларовият индекс, който отразява представянето на зелените пари спрямо 6 основни валути, също тръгна нагоре, а доходността по американските 10-годишни облигации се повиши с 3,5 базисни пункта до 2,878%. Доходността по 30-годишните американски облигации скочи с 3 базисни пункта до 3,899%.

* Актуализирано към 21.35 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
Самия факт че сектора на услугите измества индустриалния сектор означава че залязват.-----------------------------За да върнат индустриалното производство в щатите, тр. да предприемат едно от следните действия-Да затворят пазара си за азиатските стоки (например) и да почнат да си ги произвеждат сами;-Да свалят заплащането в тези сектори, така че в конкурентна борба да овладеят пазара (от там и заетостта, която следва);Мислиш ли, че има изгледи да предприемат нещо подобно, на место да продължат със сегашната си стратегия: развиват ВПК и армията с която да налагат на останалия свят да ползва дойлери, а не-достигащите средства за живот на населението идват по линия на някакви изсмукани от пръстите схеми за преразпределение (за сметка на нов дълг), държавни разходи, социални помощи, раздуване на секторите на услугите, администрацията и ала-бала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 10
alphaomega
преди 10 години
Работа е ясна! Нещата трайно са се закучили в щатско и поже политиците усещат че започват да губят доверието на народа последния им ход е да пуснат медийната пропаганда и да наредят на агенциите да бълват фалшиви данни и нагласени статистики за да убедят обществото че всичко ще бъде наред. Рано или късно обаче истината ще излезе а тя е че безработицата в САЩ е над 10% а близо 1/6 от населението са на соц. помощи. И на всички ще им се изясни че само с печатане не става! Самия факт че сектора на услугите измества индустриалния сектор означава че залязват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 5
albobo76
преди 10 години
"Затягането" е шоу - Бернанке се оттегля и иска да остане в историята, като "председателят, който започна да затяга". Още първото тримесечие на 2014 г. данните ще са така лоши, че Йелън ще "запали" печатницата на мах. Дори и да не го направи 75 милд./ме = 900 милд./г. не ми звучи никак малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 13
iivanoff
преди 10 години
Ето, тук в коментара под статията съм хиперболизирал и леко продължил неусетените още продължения на "мисленето" ви - лекичко съм загатнал взаимовръзката между процесите които са явно невидими за теб и ползата от субективния идеализъм, на който сте подвластни:http://***.investor.bg/analizi/91/a/siankata-na-namaliavaneto-na-programata-za-kolichestveni-ulesneniia-na-fed,163367 - работния ден много късно е започнал - не можа да си вържеш кубинките сутринта ли :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
"реши да намали с 10 млрд. долара месечната си програма за изкупуване на активи."Силно нерестриктивната парична политика ще продължи да бъде подходяща за значителен период от време, заключава централната банка на САЩ.Това на връщане ли ти прилича? Щото на мен ми прилича на намаляване на даването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 9
lordrad
преди 10 години
ФЕД ги мързи вече и да печатат, понеже хартията и мастилото много скъпи а трябва да се реже, пакетира транспортира.А така цъкват с ентъра и 10 000 000 000 по малко.Колко приятно направо безценно.За другото има злато, сребро и биткойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 22
iivanoff
преди 10 години
Ха,Ха,Ха, ...САЩ нямало да връщат дълга си на ФЕД според едни умници, а ФЕД щеше само да увеличава стимулите според други умници ... изобщо голяма самолюбофф се вихри в маймунските главици, а тя трябва да се ползва по предназначение от налагащите я, не за самозадоволяване на маймуните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 10 години
то ясно 4е трябва бенза да спадне ама тук каквото и да става оправданието е борсата долара и бенза все нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Vladi666
преди 10 години
за златцето как би се отразило
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 10
lozkhris
преди 10 години
Ще поскъпне защото Брентът е значително по-скъп от американския. В моемтна разликата е 12 долара!!! Когато дъртата крава Меркел най-накрая си си набие в кухата източногерманска глава, че напредък има с евтини суровини и евтина еалута( е, Германия ше трябва да се примири с факта, че и други държави могат да произвеждат), току-виж Европа взела, че тръгнала здраво да расте....Да се обезцени еврото !!! Веднага , драстично и за дълго!!! Това е първата стъпка към възстановяването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още