fallback

Тримесечната печалба на Bank of America нарасна близо пет пъти

Резултатите на BofA продължават да са стимулирани от подобряването на качеството на кредитите

15:32 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Bank of America Corp (BofA) отчете рязък ръст на тримесечната печалба, след като банковият гигант се възползва успешно от засилването на кредитирането в САЩ.

Освен това, в края на 2012 г. банката бе принудена да се раздели със сериозна сума заради загубени съдебни спорове вследствие на кризата от 2008 г., припомня MarketWatch.

Базираната в Шарлът, Северна Каролина, BofA публикува печалба от 3,44 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2013 г. в сравнение с постигнатите година по-рано 732 млн. долара. По този начин печалбата на акция достигна 0,29 долара спрямо 0,26 долара за същия период през 2012 г.

Приходите на дружеството се покачиха с 15% до 21,49 млрд. долара в сравнение с очакванията на експертите за равнище от 21,24 млрд. долара.

Втората най-голяма банка в САЩ по активи постигна напредък през последните тримесечия след серията съдебни неволи, свързани с придобиването на кредитора Countrywide Financial през 2008 г. Бавният растеж на икономиката, намаляването на ипотеките и ограничените приходи обаче продължават да са основното предизвикателство за банките в целия сектор, в това число и за BofA.

Резултатите идват скоро, след като главният изпълнителен директор Брайън Мойнихан за пореден път изрази готовността си да възвърне силата на финансовата институция, която пострада тежко от миналите грешки. Основният фокус в плана на Мойнихан е засилването на брокерското подразделение на групата наред с подновените усилия в ипотечния бизнес, който бе в известна степен занемарен в периода 2011-2012 г.

Подобно на конкурентите от Wells Fargo и JPMorgan Chase, резултатите на BofA продължават да са стимулирани от подобряването на качеството на кредитите. Загубите от лоши кредити достигнаха 336 млн. в сравнение с 2,2 млрд. долара година по-рано и 296 млн. долара през третото тримесечие.

В продължение на години BofA е преследвана от последиците от ипотечната криза. Разходите на компанията за уреждане на съдебни спорове достигнаха 2,3 млрд. долара през четвъртото тримесечие в сравнение с 916 млн. долара година по-рано и 1,1 млрд. долара през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още