fallback

Джак Лю: Времето ни притиска, повишете тавана на дълга

Конгресът трябва да действа незабавно, заяви американският финансов министър

21:26 | 03.02.14 г. 7

Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю заяви днес, че Конгресът трябва да побърза с вдигането на тавана на дълга, съобщава AFP.

"Крайно наложително е Конгресът да действа незабавно, за да увеличи възможностите ни да вземаме кредити", заяви Лу в реч във Вашингтон. "С една дума, времето ни притиска", допълни финансовият министър. 

В петък Съединените щати ще достигнат определения със закон предел на разходите, които правителството може да осъществи. Единствената институция, която има правомощията да повиши дълговия лимит е Конгресът, припомня БТА.

След тази дата "финансовото министерство ще бъде принудено да взема извънредни мерки, за да продължи да финансира правителството", каза Лю.

Toй допълни, че тези мерки ще могат да действат само за кратък период и в края на месеца ще изтече и техният срок.

През есента на миналата година федералните административни служби трябваше повече от две седмици да спрат работа заради споровете в Конгреса по бюджета и дълга на САЩ между демократите и републиканците.

Малко преди Коледните празници министърът на финансите на САЩ предупреди Конгреса, че страната ще изчерпи възможностите си за плащане на своите задължения към края на февруари и призова политиците да повишат тавана на федералния дълг няколко седмици преди това да се случи.

Министерството на финансите изчисли, че т.нар. „извънредни мерки, използвани, за да се предотврати превишаването на лимита по дълга, ще удължат правомощията на държавата да заема само до края на февруари или началото на март 2014 г.“, посочи тогава Лю в писмо до председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър и до другите лидери в Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още