IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Лю: Времето ни притиска, повишете тавана на дълга

Конгресът трябва да действа незабавно, заяви американският финансов министър

21:26 | 03.02.14 г. 7
Джак Лю: Времето ни притиска, повишете тавана на дълга

Министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю заяви днес, че Конгресът трябва да побърза с вдигането на тавана на дълга, съобщава AFP.

"Крайно наложително е Конгресът да действа незабавно, за да увеличи възможностите ни да вземаме кредити", заяви Лу в реч във Вашингтон. "С една дума, времето ни притиска", допълни финансовият министър. 

В петък Съединените щати ще достигнат определения със закон предел на разходите, които правителството може да осъществи. Единствената институция, която има правомощията да повиши дълговия лимит е Конгресът, припомня БТА.

След тази дата "финансовото министерство ще бъде принудено да взема извънредни мерки, за да продължи да финансира правителството", каза Лю.

Toй допълни, че тези мерки ще могат да действат само за кратък период и в края на месеца ще изтече и техният срок.

През есента на миналата година федералните административни служби трябваше повече от две седмици да спрат работа заради споровете в Конгреса по бюджета и дълга на САЩ между демократите и републиканците.

Малко преди Коледните празници министърът на финансите на САЩ предупреди Конгреса, че страната ще изчерпи възможностите си за плащане на своите задължения към края на февруари и призова политиците да повишат тавана на федералния дълг няколко седмици преди това да се случи.

Министерството на финансите изчисли, че т.нар. „извънредни мерки, използвани, за да се предотврати превишаването на лимита по дълга, ще удължат правомощията на държавата да заема само до края на февруари или началото на март 2014 г.“, посочи тогава Лю в писмо до председателя на Камарата на представителите Джон Бейнър и до другите лидери в Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 10 години
Пак ще спасяват света... "show me the money" and then hit the enter again... :-D тия са баси шмесковците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
Относно свободния пазар и борсите това е само едпа илюзия....значи аз съм богопомазан и фед е налял 500млрд в мен и вие си гледайте графики и фибоначита а аз ще правя мазало по борсите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 10 години
Хахаха баси театрото играят......кога ли ще се срути капитализма........но официално.....интересно от де ги земат тез трильони сащ и европата.....да на мен ми е ясно че си зареждат от клавиатурата но какво е официялното обяснение?или не говорят по таз тема.....друго интересно как наливат трильони ужким в икономиките а обикновенните хора стават по бедни? Истината е че цифрите се наливат в банки който си играят на казино и индекси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Ха-ха!Какви циркаджилъци разиграват американските евреи на Света.То и на децата вече е ясно,че пак ще "налеят" трильони "долари" в "икономиката" си.Циркът се разиграва само,заради бунаците по света,за да се заплеснат по разните му борсови индекси и рейтингови агенции,всичките филиали на ФЕД.Да не би да дават на някого пари?Компютри бол ,в които могат да си правят каквито си искат записи за "долари".А след това,с тези записи да заробят допълнително и без това заробените и хипнотизирани, аборигени на Света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
eboyanov
преди 10 години
Още отсега мисля, че коментарите ще са ЛЕШ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Айде, почва се пак... :-)Мине не мине някой и друг месец и опаааа.... айде дайте още един трилион. Тези що не вземат накрая да си признаят, че са фалирали и да се приключва. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
eboyanov
преди 10 години
значи да очакваме сериялът "Мармалад" скоро на телевизионните екрани, супер и без това не дават кой знае какви интересни продукции по ТВ-то ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още