fallback

Йелън: Американската икономика се нуждае от подкрепа „още известно време“

Ръководителят на Фед сигнализира за продължаване на хлабавата парична политика и по-късно увеличение на основния лихвен процент

18:51 | 31.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън сигнализира за продължаване на хлабавата парична политика, предаде MarketWatch.

Американската икономика все още се нуждае за „известно време“ от извънредната подкрепа от страна на Федералния резерв, каза Джанет Йелън в понеделник в Чикаго. Тази нагласа се споделя от мнозинството в комисията по парична политика на Фед.

Ситуацията на пазара на труда и икономиката все още не са се върнали към нормалното си равнище, заяви Йелън. Тя говори за „значително забавяне" на пазара на труда. Все още ще отнеме известно време, докато Фед постигне своите цели, заяви Йелън и добави, че е много твърдо решена да постигне напредък.

Намаляването на покупките на облигации през последните месеци не означава, според Йелън, че Фед взема по-малко на сериозно това задължение. В момента Фед купува облигации на месечната стойност от 55 млрд. долара. Това са с 30 млрд. щатски долара по-малко, отколкото преди началото на обрата в паричната политика, започнат през декември.

Йелън също така даде три реални примери за хора, засегнати от кризата на работните места, и подчерта, че "въпреки че ние работим чрез финансовите пазари, нашата цел е да помогнем на „Main Street, не на Wall Street". 

Тя отбелязва, че има 7 милиона души, работещи на непълен работен ден, но които би искали да имат работа на пълно работно време. „Този брой е много по-голям, отколкото бихме очаквали при 6,7% безработица, въз основа на натрупания опит." Освен това броят на хората, които доброволно са напуснали работа „е значително под нивата от преди рецесията."

Йелън каза също, че спадът на безработицата не е спомогнал за повишаване на заплатите на работниците, както и при предишните възстановявания, добавяйки, че средното увеличение на заплатите е малко повече от 2% на година. „Ниският процент на ръста на заплатите е за мен още един знак, че Фед все още не си е свършила работата", заяви Йелън.

След последната пресконференция на Йелън на 19-и март някои наблюдатели изразиха очакването, че Фед ще повиши по-рано от очакванията основния лихвен процент. Шефът на централната банка заяви тогава, че първото повишение на лихвеният процент може да се случи около шест месеца след прекратяването на покупките на облигации, което повечето експерти очакват да се случи през есента. Днешните изявления на Йелън сега се тълкуват по-скоро като по-късна интервенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още