IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Американската икономика се нуждае от подкрепа „още известно време“

Ръководителят на Фед сигнализира за продължаване на хлабавата парична политика и по-късно увеличение на основния лихвен процент

18:51 | 31.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йелън: Ще отнеме известно време, докато Фед постигне своите цели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йелън: Ще отнеме известно време, докато Фед постигне своите цели. Снимка: Ройтерс

Ръководителят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън сигнализира за продължаване на хлабавата парична политика, предаде MarketWatch.

Американската икономика все още се нуждае за „известно време“ от извънредната подкрепа от страна на Федералния резерв, каза Джанет Йелън в понеделник в Чикаго. Тази нагласа се споделя от мнозинството в комисията по парична политика на Фед.

Ситуацията на пазара на труда и икономиката все още не са се върнали към нормалното си равнище, заяви Йелън. Тя говори за „значително забавяне" на пазара на труда. Все още ще отнеме известно време, докато Фед постигне своите цели, заяви Йелън и добави, че е много твърдо решена да постигне напредък.

Намаляването на покупките на облигации през последните месеци не означава, според Йелън, че Фед взема по-малко на сериозно това задължение. В момента Фед купува облигации на месечната стойност от 55 млрд. долара. Това са с 30 млрд. щатски долара по-малко, отколкото преди началото на обрата в паричната политика, започнат през декември.

Йелън също така даде три реални примери за хора, засегнати от кризата на работните места, и подчерта, че "въпреки че ние работим чрез финансовите пазари, нашата цел е да помогнем на „Main Street, не на Wall Street". 

Тя отбелязва, че има 7 милиона души, работещи на непълен работен ден, но които би искали да имат работа на пълно работно време. „Този брой е много по-голям, отколкото бихме очаквали при 6,7% безработица, въз основа на натрупания опит." Освен това броят на хората, които доброволно са напуснали работа „е значително под нивата от преди рецесията."

Йелън каза също, че спадът на безработицата не е спомогнал за повишаване на заплатите на работниците, както и при предишните възстановявания, добавяйки, че средното увеличение на заплатите е малко повече от 2% на година. „Ниският процент на ръста на заплатите е за мен още един знак, че Фед все още не си е свършила работата", заяви Йелън.

След последната пресконференция на Йелън на 19-и март някои наблюдатели изразиха очакването, че Фед ще повиши по-рано от очакванията основния лихвен процент. Шефът на централната банка заяви тогава, че първото повишение на лихвеният процент може да се случи около шест месеца след прекратяването на покупките на облигации, което повечето експерти очакват да се случи през есента. Днешните изявления на Йелън сега се тълкуват по-скоро като по-късна интервенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 4
lordrad
преди 10 години
Само *** могат да искат световен финансов апокалипсис.Българите си мислят, че като имат две кокошки на село и по пет декара земя заедно със 100 грама физическо злато ще оцелеят ако стане желаната от тях буря.Заради заемите на държавата ни да не ни отчуждят със закон всичко, което имаме за да покрием дълговете ако кредиторите ги искат в реални активи е не зелени хартийки.Така, че по кротко и умната в изказванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Да не са луди да спрат печатницата. Докато има кой да им взима хартийките ще печатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Йелън, Йелън... Какво щяхме да правим без твоето "място"?Кой щеше да създава стремежи и дава посока на безсмисления неслужещ и блуждаещ живот, в безмерната тъпота на безкрайните маймунските полета, ако не съществуваше цената, която маймуните да изплащат непрестанно?Как щяха всички маймуни да се надяват на щастие докато живеят в болка, ако не им показваха други - живеещи само в щастие, но правещи се че изпитват болка?А кой щеше да се определи за умен безплатно, чрез наложената равнопоставеност, ако всички бяха толкова равнопоставени, колкото си мислят до последно че са, и смисъла на думата умен имаше цена, за която да се плаща?А ти, чудесно и напълно заслужено, ще си свършиш работа преди сама да си разбрала... защото следващия немислещ на опашката след теб чака, за нищо-неправенето на твоето неотменно-необходимо "място"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 10 години
няма вдигане на лихвата и как спрат с цифрите от клавиатурата ще се 4уе мощен тътен.....аз дори не вярвам 4е намаляват месе4ните покупки..това според мен са само думи а те си наливат трилиони от комповете ама до кога ще е така????воина им трябва ама Путин много голям залък и ще стане мармалад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Какви ли не глупости говорят само и само да не вдигнат лихвения процент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още