IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Citigroup за първото тримесечие нa 2014 г. нарасна неочаквано

Банката успя да възстанови средства, заделени като провизии за лоши кредити, но търговията с облигации отново се отрази негативно на представянето й

16:38 | 14.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Нетната печалба за тримесечието се покачи с 3,5%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нетната печалба за тримесечието се покачи с 3,5%. Снимка: Ройтерс

Печалбата на третата по големина инвестиционна банка в САЩ Citigroup Inc. нарасна неочаквано. Цифрите за първото тримесечие на годината изненадаха анализаторите. Това се случи, след като финансовата институция успя да възстанови средства, заделени като провизии за лоши кредити, пише Bloomberg.

Нетната печалба за периода януари-март 2014 г. се покачи с 3,5% до 3,94 млрд. долара, или по 1,23 долара на акция, от отчетения преди година положителен финансов резултат за 3,81 млрд. долара, или отново по 1,23 долара на акция. Изключвайки счетоводните такси и данъците, печалбата е 1,30 долара на ценна книга. Средната оценка на 27-те анкетирани от Bloomberg анализатори бе за печалба от 1,14 долара на акция.

Главният изпълнителен директор Майкъл Корбат получава подкрепа от подобряващата се икономика в световен мащаб, тъй като гражданите и фирмите изплащат по-лесно кредитите си. Citigroup освободи заделените преди няколко години резерви в размер на 673 млн. долара за лоши и необслужвани кредити.

Печалбата също така бе подкрепена и от по-доброто представяне на портфейла на банката с нежелани активи, предназначени за продажба. През първото тримесечие загубата на поделението, в което банката държи тези активи, намаля до 284 млн. долара от 804 млн. долара, отчетени година по-рано.

Миналият месец планът на Корбат за преструктуриране претърпя неуспех. Тогава Citigroup не успя да премине годишните стрес тестове на Федералния резерв на САЩ. Централната банка посочи като причина пропуски в способността на банката да прогнозира приходите и загубите си в своите глобални операции.

Изпълнителният директор се опитва да увеличи приходите от търговията с финансови инструменти с фиксиран доход. Търговията с облигации, която помрачи финансовите резултати на банката в предишните две тримесечия, през първото на 2014 г. се сви с 18% до 3,85 млрд. долара.

Може би не във всички банки търговията с облигации носи печалби. Миналата седмица JPMorgan Chase & Со. оповести 21-процентен спад на приходите от тази дейност до 3,76 млрд. долара.

И JPMorgan, и Wells Fargo вече публикуваха финансовите си отчети за първото тримесечие. Печалбите им скочиха до рекордните 5,27 млрд. долара и 5,89 млрд. долара съответно. Междинните резултати на Bank of America Corporation ще станат публично достояние в сряда, 16 април.

Същевременно Citigroup разследва предполагаема измама за 400 млн. долара в своето поделение в Мексико. Разкритията бяха направени на 28 февруари, когато Citi обяви, че редуцира печалбата си за 2013 г. с 235 млн. долара. По случая работят различни органи, включително и Федералното бюро за разследване (ФБР). Преди две седмици пък банката съобщи, че затваря една трета от поделенията си в Южна Корея.

През 2013 г. поделението на Citi в България - Сити Банк Н.А., клон София, се представи колебливо. Печалбата на подразделението се сви с 52,21 на сто до 9,605 млн. лв. от малко над 20 млн. през 2012 г. Същевременно за година активите нараснаха със 17,23% до малко над 625 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още