IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ няма да налага "ненужни правила" на малките банки

Джанет Йелън отчете стабилен ръст на кредитирането като знак, че икономиката на САЩ се подобрява

17:07 | 01.05.14 г.
САЩ няма да налага "ненужни правила" на малките банки

Федералният резерв на САЩ “ще избегне налагането на ненужни правила за малките банки”, тъй като основната задача на американската централна банка е да гарантира, че най-големите финансови институции не създават “неоправдани заплахи за финансовата система”.

Това коментира председателят на Фед Джанет Йелън, цитирана от АП, в реч пред банкети.

Йелън подчерта, че американската централна банка внимателно ще обмисли действията си, за да не причини щети на по-малките банки. “Имаме напълно нов поглед за надзора на малките банки и възможностите той да е по-интелигентен, гъвкав и ефективен са много”, посочи тя.

Председателят на Фед допълни, че се проучват възможностите за “обезвреждане” на заплахите, произтичащи от големите банки и прекомерната им зависимост от краткосрочно финансиране.

Джанет Йелън посочи, че действащата нормативна уредба не е достатъчна, за да се предотврати поемането на рискове, които причиниха катастрофата през 2008 г. Още миналия месец тя намекна, че правилата ще бъдат затегнати, за да се гарантира, че и небанковите финансови институции не поемат прекомерни рискове.

“Качеството на активите и капиталовите съотношения продължават да се подобряват , а броят на проблемните банки продължава да намалява”, подчерта Йелън пред банкерите. “След няколко години на свито кредитиране вследствие на рецесията ние започваме да виждаме бавен, но стабилен ръст на кредитирането, включително и от страна на по-малките банки”, допълни тя.

Според нея ръстът на кредитирането е окуражаващ знак, че икономиката се възстановява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още