IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите пазари пренебрегват лошите новини

Инвеститорите знаят от опит, че ще загубят, ако продадат при подобни новини, коментира анализатор

12:21 | 22.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондовите пазари пренебрегват лошите новини

Централните банкери, измежду които председателят на Фед Джанет Йелън и президентът на клона в Ню Йорк Уилям Дъдли, предупредиха, че ниската волатилност може да е сигнал за незаинтересованост на пазарите. Изминаха 44 търговски сесии, откакто Dow Jones се понижи или покачи с 1% за един ден. Това е деветият най-дълъг период, отбелязват от WSJ.

Въпреки това редица инвеститори споделят, че продължават да купуват акции. Според тях позитивните, или непроменливи, данни за икономиката на САЩ, ниските лихвени проценти, които намаляват привлекателността на облигациите и ниската инфлация стимулират покупките на акции.

На 18 юли главният инвестиционен директор на Christiana Trust Скот Армигер си е купил акции на някои малки компании. Според него акциите им са по-скъпи, отколкото той би искал да бъдат. Армигер смята, че в един момент може да настъпи траен спад. Той не е единственият, който се опасява за оценките на акциите.

Съотношението на цените на компаниите в състава на индекса S&P 500 спрямо очакваните от анализаторите печалби за следващите 12 месеца възлиза на 15,5. Съотношението P/E (forward) е по-голямо в сравнение със стойността от началото на годината (14,9) и над 5-годишната средна (13,5), разкриват данни на FactSet.

Акциите на малките компании са дори по-скъпи. Р/Е коефициентът за индекса на малките компании Russell 2000 е 21,3. Той е почти без промяна от началото на годината, но над средните 19,1.

Редица инвеститори споделят, че не биха искали да пропуснат бъдещи ръстове на фондовите пазари във време, в което ниската доходност по 10-годишните американски облигации от 2,49%, прави доста инвестиции с фиксиран доход непривлекателни.

„Намираме се в такава фаза на бичия пазар, при която алчността надделява над страха“, коментира Джо Хайдър от Rehmann Financial.

Dow Jones е добавил 59% към стойността си след последната корекция на 3 октомври 2011 г. Индексът отчете 33-ти пореден месец без спад от 10%. Средно бичият тренд при Dow търпи корекция приблизително на всеки 12 месеца.

Очакванията са, че печалбите на компаниите в състава на широкия S&P 500 ще нараснат с 5,2% през второто тримесечие, след като през първото тримесечие се покачиха с 2,2%, разкриват други данни на FactSet. През 2013 г. печалбите се увеличиха с 5,1%.

Инвеститорският апетит за сравнително рискови активи, каквито са акциите, ще остане висок, освен ако Фед не увеличи краткосрочните лихвени проценти по-рано от очакваното, коментира Кристофър Съливан, който управлява активи за 2,35 млрд. долара като инвестиционен директор на United Nations Federal Credit Union. Мнозина експерти предричат, че лихвите ще тръгнат нагоре през 2015 г.

Други фактори, които могат да накърнят инвеститорския апетит, са по-лошите от очакваното печалби и рязкото покачване на геополитическото напрежение, смята Съливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Тва преписано ли е или е написано ей така просто "А какъв бе отговорът на инвеститорите купувайте при спад на пазарите." къде само видехте спад на пазарите - не знам ... и ми се струва поредната тъпотия, да се пише за спад на пазарите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още