fallback

Halliburton се съгласи да плати глоба от 1,1 млрд. долара

Споразумението е във връзка с участието на компанията в петролния разлив на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 г.

17:55 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Halliburton се съгласи да плати глоба от 1,1 млрд. долара, за да бъдат прекратени повечето от делата срещу нея, свързани с най-големия петролен разлив в историята на САЩ, пише Bloomberg.

Споразумението подлежи на одобрението на съда, като в него влизат и съдебните разноски, обяви базираната в Хюстън компания във вторник. Halliburton беше обвинена от потърпевши от злополуката в извършването на некачествено циментиране на нефтената платформа „Макондо“ много преди разлива в Мексиканския залив през април 2010 г. Halliburton прехвърли вината на британската енергийна компания BP, която е собственик на петролния кладенец.

Споразумението идва, преди съдът да е решил чия е вината и така Halliburton избягва опасността от по-тежка глоба и слага край на несигурността около компанията, която караше инвеститорите да чакат развитието на процеса. Сега, след като разреши по-голямата част от съдебните си проблеми, тя може да се концентрира върху разработването на нови технологии в сферата на нефтените находища, които да спомогнат за повишаването на печалбите на компаниите в индустрията.

Споразумението носи най-голямата глоба досега за Halliburton за експлозията на платформата Deepwater Horizon, която уби 11 души и довете до разливането на 11 млн. барела петрол в Мексиканския залив. Инцидентът породи стотици дела срещу BP, Halliburton и швейцарската компания Transocean, собственик на платформата.

Transocean подписа споразумения по някои дела за 1,4 млрд. долара миналата година, докато BP е платила над 28 млрд. долара досега и я чакат потенциални глоби за още десетки милиарди долари.

Текущото споразумение не разрешава някои дела, заведени от САЩ срещу Halliburton, която е заделила 1,3 млрд. долара за покриване на разходите по инцидента. Компанията обяви, че са ѝ наложени разноски по делото за 294 млн. долара, 263 млн. долара от които ще бъдат възстановени или покрити от застраховката.

Глобата ще бъде изплатена на три вноски през следващите 2 години, докато бъдат разрешени всички обжалвания. В споразумението трябва да участват определен брой ищци, иначе Halliburton има правото да го прекрати. Компанията не коментира условията по споразумението веднага след подписването му.

Акциите на Halliburton поскъпват с 0,7% до 68,06 долара за брой преди началото на сесията на Нюйоркската борса. Към днешна дата книжата на компанията са поскъпнали с 33% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още