IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Halliburton се съгласи да плати глоба от 1,1 млрд. долара

Споразумението е във връзка с участието на компанията в петролния разлив на платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 г.

17:55 | 02.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Halliburton се съгласи да плати глоба от 1,1 млрд. долара

Американската компания Halliburton се съгласи да плати глоба от 1,1 млрд. долара, за да бъдат прекратени повечето от делата срещу нея, свързани с най-големия петролен разлив в историята на САЩ, пише Bloomberg.

Споразумението подлежи на одобрението на съда, като в него влизат и съдебните разноски, обяви базираната в Хюстън компания във вторник. Halliburton беше обвинена от потърпевши от злополуката в извършването на некачествено циментиране на нефтената платформа „Макондо“ много преди разлива в Мексиканския залив през април 2010 г. Halliburton прехвърли вината на британската енергийна компания BP, която е собственик на петролния кладенец.

Споразумението идва, преди съдът да е решил чия е вината и така Halliburton избягва опасността от по-тежка глоба и слага край на несигурността около компанията, която караше инвеститорите да чакат развитието на процеса. Сега, след като разреши по-голямата част от съдебните си проблеми, тя може да се концентрира върху разработването на нови технологии в сферата на нефтените находища, които да спомогнат за повишаването на печалбите на компаниите в индустрията.

Споразумението носи най-голямата глоба досега за Halliburton за експлозията на платформата Deepwater Horizon, която уби 11 души и довете до разливането на 11 млн. барела петрол в Мексиканския залив. Инцидентът породи стотици дела срещу BP, Halliburton и швейцарската компания Transocean, собственик на платформата.

Transocean подписа споразумения по някои дела за 1,4 млрд. долара миналата година, докато BP е платила над 28 млрд. долара досега и я чакат потенциални глоби за още десетки милиарди долари.

Текущото споразумение не разрешава някои дела, заведени от САЩ срещу Halliburton, която е заделила 1,3 млрд. долара за покриване на разходите по инцидента. Компанията обяви, че са ѝ наложени разноски по делото за 294 млн. долара, 263 млн. долара от които ще бъдат възстановени или покрити от застраховката.

Глобата ще бъде изплатена на три вноски през следващите 2 години, докато бъдат разрешени всички обжалвания. В споразумението трябва да участват определен брой ищци, иначе Halliburton има правото да го прекрати. Компанията не коментира условията по споразумението веднага след подписването му.

Акциите на Halliburton поскъпват с 0,7% до 68,06 долара за брой преди началото на сесията на Нюйоркската борса. Към днешна дата книжата на компанията са поскъпнали с 33% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още