IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на фирмите от S&P 500 отиват за обратни изкупувания и дивиденти

Паричните средства, върнати към акционерите, надминаха печалбите през първото тримесечие, което не се бе случвало от 2009 г.

15:40 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите, попадащи в състава на широкия американски борсов индекс Standard & Poor’s 500, изглежда, че наистина обичат акционерите си. Може би дори твърде много, пише Bloomberg.

Очаква се тази година фирмите да похарчат 914 млрд. долара за обратни изкупувания на акции и за изплащане на дивиденти – или близо 95% от печалбите им, показват изчисления на информационната агенция по данни за индексите S&P и Dow Jones. Паричните средства, върнати към акционерите, надминаха печалбите през първото тримесечие. Това може да се случи и през третото тримесечие.

През изминалото десетилетие делът на паричните потоци, използвани за обратни изкупувания, почти се удвои, докато този, падащ се на капиталовите инвестиции, спада, твърди анализаторът в Barclays Джонатън Глиона.

Обратните покупки стимулираха един от най-силните подеми на фондовия пазар за последните 50 години. Само акциите, които са били обект на най-много обратни изкупувания, поскъпват с повече от 300% от март 2009 г. насам.

Печалбите на компонентите на индекса S&P 500 най-вероятно ще нараснат с 4,9% през третото тримесечие, след като започнат да публикуват междинните си финансови резултати тази седмица. Това показват оценките на повече от 10 000 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Alcoa Inc., Yum! Brands Inc. и Monsanto Co. ще дадат начало на отчетния сезон.

Американските акции възстановяват загубите, отчетени през миналата седмица. Индексът на обратните изкупувания на компаниите в състава на S&P 500 добавя 7,5% към стойността си от началото на годината до 3 октомври. За сравнение, за същия период широкият борсов измерител се повишава с 6,5%.

След пет години ръст на печалбите компаниите в състава на S&P 500 разполагат с парични средства и търгуеми книжа в размер на 3,59 трлн. долара. Освен това от началото на годината те са набрали близо 1,28 трлн. долара чрез емисии на облигации, като са напът да отчетат рекорд, ако сумата продължи да расте.

„Обратните изкупувания са нещо, което корпорациите могат да контролират при ниски разходи за финансиране“, коментира главният инвестиционен директор на Huntington Asset Advisors Ранди Бейтмън.

Тази година компаниите в състава на S&P 500 ще похарчат 565 млрд. долара за обратни изкупувания и ще покачат дивидентите с 12% до 349 млрд. долара, сочат изчисленията на анализатора в S&P Хауърд Силвърблат. От своя страна печалбите могат да достигнат 964 млрд. долара, ако прогнозата на анализаторите, запитани от Bloomberg, за ръст от 8% се сбъдне.

За последните три месеца печалбите се увеличиха до 230 млрд. долара. За сравнение, обратните изкупувания и изплатените дивиденти са за 235 млрд. долара. Паричните средства, които компаниите са върнали към акционерите си, надминаха печалбите през първото тримесечие на тази година за пръв път от 2009 г. насам, сочат данни на Bloomberg и S&P.

Изключвайки годините на рецесия в 2001 и 2008 г., от 1998 г. насам изплатените дивиденти и реализираните обратни покупки представляват средно 85% от корпоративните печалби. Последният път, когато сумата на изплатените дивиденти надмина печалбите - през 2007 г., индексът на обратните покупки спадна с 4,7% спрямо ръста от 3,5% на индекса S&P 500.

Изпълнителните директори увеличиха дела на паричните потоци, свързани с обратни покупки на акции, до повече от 30% - което е почти двойно от нивото им през 2002, показват данни на Barclays. За същия период делът на средствата, използвани за капиталови разходи, спадна до около 40% от повече от 50%.

Обратните покупки на акции на стойност 2 трлн. долара стимулират бичия пазар от 2009 г. до днес. Индексът S&P 500 не е спадал с 10% вече три години, като е добавил 191% към стойността си за периода на бичия пазар, продължаващ вече пет и половина години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още