IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите виждат редица причини да навлязат на американския фондов пазар

Възраждащият се долар подхранва прогнозите за последващи ръстове на борсовите индекси и дори на активността на облигационния пазар

08:42 | 04.10.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвеститорите виждат редица причини да навлязат на американския фондов пазар

Възраждащият се долар преоформя инвестиционния пейзаж - особено след като Федералният резерв на САЩ (Фед) започна да прекратява своите стимули. Според редица фонд мениджъри промяната ще изведе американските индекси до нови върхове и ще поддържа активността на пазара на облигации, пише Wall Street Journal.

Очаква се през октомври Фед да сложи край на облигационната си програма, която подхрани рекордите на индекса Dow Jones Industrial Average. За сравнение – Европейската централна банка и Японската централна банка, изправени пред слаб растеж и ниска инфлация, изразиха намерение да разхлабят още паричната си политика.

Редица инвеститори гледат на разминаването в курса на монетарната политика на централните банки като положително за формата на американските фондов пазар и икономика, в духа на мощната експанзия в началните години на 80-те и 90-те. Перспективите за широкомащабни печалби засенчват опасенията на някои инвеститори и анализатори относно силата на възстановяването на американската икономика и високите оценки на акциите на редица компании, свързани с техните финансови резултати.

След като растящите производство и заетост позволят на Фед постепенно да започне да вдига краткосрочните лихвени проценти, то доларът най-вероятно ще продължи да поскъпва спрямо еврото и йената.

Редица инвеститори прогнозират, че силните американски пари ще играят ключова роля в следващите месеци и години. През третото тримесечие доларът поскъпна с 8% спрямо еврото и йената. За този период индексът S&P 500 напредна с 0,6%, а Dow Jones Industrial Average се покачи с 1,3%. Същевременно американските 10-годишни облигации поскъпнаха, с което доходността им спадна до 2,51%. Доларовият индекс WSJ Dollar Index е нагоре с 8,6% от последното си дъно, отчетено през октомври миналата година. Бенчмаркът изпрати тримесечието на 4-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 9 години
Привет, както винаги правим, цитирали сме коректно първоизточника. В конкретния случай - в края на първия абзац. Поздрави и хубав уикенд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Patilan
преди 9 години
Браво за статията, сега да ни кажете от къде сте превеждали ? WSJ, Forbes ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Те акциите както са балонясали са всичко друго, но не и атрактивни и както уж ше вдигат лихвите, тогава ше им обърнем внимание, като намалеят поне на половина ако не и повече, сега само long Gold ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още