IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple e лидер при обратните изкупувания в САЩ

Компаниите от индекса S&P 500 са изкупили свои акции за 159 млрд. долара през първото тримесечие

11:06 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Apple e лидер при обратните изкупувания в САЩ

Apple е изкупила обратно свои акции за рекордните 18 млрд. долара през първото тримесечие, което я превръща в символ на текущата тенденция в корпоративна Америка, сочи доклад на S&P Dow Jones Indices, цитиран от CNN Money.

Компаниите от индекса на големите фирми S&P 500 са изкупили свои акции за 159 млрд. долара през първата четвърт на годината – ръст от 59% на годишна база и с 30 млрд. повече от последното тримесечие на 2013 г.

Освен това те са изплатили дивиденти за периода на стойност 82 млрд. долара. Така за обратни изкупувания и дивиденти са били похарчени общо 241 млрд. долара. Предишния рекорд от 233 млрд. бе поставен през последното тримесечие на 2007 г.

"Компаниите бръкнаха дълбоко в джобовете си през първото тримесечие“, коментира Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dow Jones Indices. Той допълва, че фирмите са изкупили повече книжа за периода, отколкото са емитирали.

Чрез намаляването на акциите си в обращение корпорациите са в състояние да отчитат по-висока печалба на ценна книга. Печалбите на 99 компании за последното тримесечие са се повишили с поне 4% на акция заради обратни изкупувания, посочва Силвърблат. 

Някои компании може би са се опитали да неутрализират влиянието на лошото време през тримесечието върху печалбата, но въпросът е дали има по-широка тенденция на усилване на печалбите на акция чрез обратни изкупувания, допълва той.

През последните 12 месеца (преди сплита в съотношение 1/7 – бел. ред.) броят на акциите на Apple в обращение е намалял със 7%, което (при равни други условия – бел. ред.) е увеличило печалбата на акция през първото тримесечие със 7,5% на годишна база.

Apple обяви планове да увеличи обема на програмата си за обратно изкупуване от 100 на 130 млрд. доалра. Компанията също така повиши с 8% дивидента си до 3,29 долара на тримесечие. Като цяло производителят на iPhone финансира обратното изкупуване на акции чрез продажба на облигации.

Стъпката дойде след натиск от акционери активисти, като Карл Айкан и Дейвид Айнхорн, които принудиха компанията да насочи част от своя кеш към акционерите. В един момент Apple имаше свободни парични средства за над 100 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още