IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой стои зад най-голямата сделка на Apple

Бивш банкер на Goldman Sachs води най-важните преговори на калифорнийския технологичен гигант

09:05 | 01.06.14 г. 1
<p>
	Жена минава покрай щанд на Beats в Ню Йорк. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Жена минава покрай щанд на Beats в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Apple е най-популярната компания в света, но човекът, отговарящ за най-големите й копропативни сделки обича да седи в сянка. Той се казва Ейдриън Перика и е шеф на отдела по сливания и придобивания на Apple.

В миналото си Перика е работил като банкер в Goldman Sachs и е бил разузнавач в американската армия, а в момента води преговорите с изпълнителни директори на компании, към които американската корпорация има интерес. През февруари стана ясно, че Перика е разговарял със съоснователя на американската автомобилна компания Tesla Motors – Илън Мъск, в кампуса на Apple. Това породи куп спекулации, че електронната империя има намерение да купи производителя на луксозни електромобили.

Офисът на Перика е разположен в близост до централата на Apple в Силициевата долина, но не е обозначен с логото на компанията, което подсказва, че Перика държи на дискретността, става ясно от публикация на Bloomberg Businessweek.

Перика работи в Apple от 2009 г. и преди дни написа нова страница в историята, финализирайки най-голямата сделка в историята на компанията, която ще придобие Beats Electronics за 3 млрд. долара. Перика “се ползва с голямо доверие в Apple, където има дълъг списък с успешно реализирани сделки,” казва Джон Малой, съосновател на BlueRun Ventures, един от инвеститорите в стартъп компаниите Topsy Labs и Chomp, които Apple придоби в последните три години.

Харчовете на Apple за придобиване на компании са скочили с 87% в последното тримесечие до 559 млн. долара, се казва в официално изявление от централата. Наскоро главният изпълнителен директор, Тим Кук сподели, че Apple е купила 24 компании в последните 18 месеца. За сравнение, през 2009 г. сделките са били само две.

Отговорностите на Перика растат постоянно при управлението на Кук, който за разлика от съоснователя на Apple – Стив Джобс, няма нищо против да бръкне в хазната на компанията, в която има 151 млрд. долара, за да купи компании, които разработват нови продукти и услуги. Всичко това се случва на фона на забавения ръст в продажбите на iPhone и iPad.

Част от политиката на компанията е да купува прохождащи компании, след което да ги закрива и да използва технологиите и служители им за собствени нужди. Така например, през 2013 г., Apple купи HopStop.com и Locationary, за да подобри изпълнения си с грешки картов софтуер, както и AuthenTec (през 2012 г.), чието ноу-хау за разпознаване на отпечатъци компанията внедри в iPhone 5S.

За разлика от други технологични гиганти, Apple рядко сключва големи сделки, като тази с основания от рапъра Dr. Dre производител на слушалки – Beats. През миналата година Facebook плати 19 млрд. долара за WhatsApp, Microsoft купи мобилния клон на Nokia за 7,2 млрд. долара, а Google похарчи 3,2 млрд. за производителя на термостати Nest Labs. До този момент най-голямата сделка на Apple бе покупката на Next Computer през 1997 г. за 404 млн. долара. Припомняме, че производителят на компютри бе основан от самия Стив Джобс през 1985 г., когато той е принуден да напусне Apple.

Перика бе назначен от Apple, след като през 2009 г. компанията се опита да придобие мобилния маркетинг специалист AdMob, но не успя и отстъпи апетитната сделка на Google. Дотогава подходът на Apple в корпоративните сделки зависи единствено от прищявките на Джобс.

Перика е нает, за да може компанията по-бързо да достига до успешни сделки. От постъпването си на работа той се заема с изграждането на нещо като отряд за бързо реагиране, съставен от бивши банкери и експерти в инвестирането. Екипът на Перика, който в някои сделки достига 100 души, е толкова опитен, че Apple може да си позволи да се лиши от консултантските услуги на хора от Уолстрийт, които обикновено се ползват при трансакции от такъв мащаб.



Перика отказва да коментира кариерата си в Apple пред Bloomberg Businessweek, а от компанията са повече от лаконични за дейността на своя служител, освен че споделят датата му на раждане.

Перика е близък до членове на управителния съвет на Apple и е забелязван на баскетболни мачове на Голдън Стейт Уориърс да седи на места, които обикновено са резервирани за старши вицепрезидента на Apple Еди Кю, който е сериозен фен на спорта. Негови колеги признават, че той се различава много от обичайния тип хора в Силициевата долина. Хора, които са водили преговори с Перика, пък казват, че той е прям, но внимава да не плати повече от необходимото за това, което му се предлага.

Предприемач, пожелал анонимност, за да запази добрите си отношения с Apple, споделя, че по време на преговори Перика му признал, че неговият работодател не се интересува от продукта на неговата компания, нито от технологията зад него, а просто иска да използва човешкия ресурс. Той предложил по-ниска от останалите оферта, което наклонило везните и компанията решила да се продаде на конкурентна на Apple фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
integraerp
преди 9 години
http://smartpro-bg.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още