IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сделката между Apple и Beats повдига толкова въпроси

Ходът подхранва слуховете, че американският концерн се страхува, че е загубил своята творческа магия

15:01 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Защо сделката между Apple и Beats повдига толкова въпроси

Почти три години след като пое кормилото на Apple, Тим Кук е изправен пред важен продуктов цикъл – компанията вероятно ще представи по-голям iPhone и може би „умен часовник“ в момент, в който мнозина се чудят дали Apple все още разполага със своята иновативност. За разлика от предишни проекти, в които вероятно е участвал покойният Стив Джобс, тазгодишните устройства се разглеждат като резултат само на надзора на Кук, пише Wall Street Journal.

От тази гледна точка моментът на придобиването на Beats за 3 млрд. долара е още по-впечатляващ и по-рисков.

Apple придоби бизнеса за слушалки Beats Electronics и наскоро основаната музикална стрийминг услуга Beats Music. След няколко дни започва и конференцията за разработчици на Apple, на която се очаква групата да представи нов софтуер и услуги за управление на нови устройства, които се очаква да излязат на пазара в течение на тази година.

Що се отнася до цената, Beats представлява най-голямата сделка за Apple досега. Като цяло обаче е малка за технологичната компания. Придобиването вероятно ще доведе до ръст от около един процент от приходите от продажби на Apple, а здравословният марж на бизнеса за слушалки може да помогне за компенсиране на загубите от стрийминг услугата. iPhone и iPad са като цяло много по-важни за бъдещето на Apple.

За Кук Beats представлява по-скоро риск за доверието, отколкото основа за бизнеса на Apple.

Малкото изявления, които Apple направи по темата засега, дават да се разбере, че компанията от Купертино гледа на стрийминг услугата като на главната атракция. Собствената услуга на Apple iTunes е посрещната доста хладно от клиентите в сравнение с конкуренти като Spotify и Pandora Media. Според Кук обаче Beats е първата абонаментна услуга, която „се справя наистина добре". Така че Apple вече е под натиск да подсили услугата си, дори ако рентабилността на стрийминг услугите засега остава мъглява.

Въпреки това обаче се създава впечатлението, че Apple е трябвало да сключи тази неочаквана и в същото време нетипична сделка, за да си възвърне инициативата в основния бизнес.

Най-впечатляващото в сделката е, че Apple изостави практиката от миналото да купува малки предприятия, които могат лесно да се впишат в отличителната култура и внимателно моделираната марка на компанията. Този път обаче Apple купува добре позната марка и бизнес с повече от 500 служители, ръководени от Джими Йовайн и хип-хоп изпълнителя д-р Дре - двама мощни музикални мениджъри, които не са известни с това, че могат да работят под нечие ръководство.

Странно е, че Apple смята за необходимо да постави собствената си сила в една конкурентна марка. Това подхранва слуховете, че след смъртта на Джобс Apple се страхува, че е загубила своята творческа магия. С тази смела стъпка Кук не само насочи Apple в своята собствена посока, но и вдига залога за собственото си управление, пише още WSJ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още