IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво разочарование, Apple!

Компанията от Купертино показа, че е лидер, но този път в имитирането на конкуренцията

16:46 | 03.06.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук при представянето на&nbsp;&nbsp;IOS 8. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук при представянето на  IOS 8. Снимка: Ройтерс

Едва преди няколко дни Еди Кю, мениджър в Apple за интернет софтуера и услугите, завиши и без това високите очаквания към работодателя си. „По-късно тази година ще имаме най-добрия набор от продукти, които съм виждал за моите двадесет и пет години в Apple“, заяви Кю на технологичната конференция Code. И учуди със самохвалството си дори организатора Уолт Мосбърг, дългогодишен наблюдател на Apple и добър приятел на съоснователя Стив Джобс. В последвалите с тлъсти заглавия публикации медиите припомняха, че главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обеща още в началото на миналата година, че през цялата 2014 г. компанията ще представи страхотни продукти.

Който обаче се е надявал, че на световната конференция за разработчици на Apple в Сан Франциско ще получи поне малък поглед към тази „голяма продуктова линия", или най-малко ще види някои визии, бяха горчиво разочаровани. Близо два часа Кук, главният софтуерен директор Крейг Федериги и някои техни помощници представяха новите версии на операционните системи Mac OS X и iOS. 

И то в най-различни детайли, подправени с уж случайни сравнения със „слабата бира” на конкуренцията Windows и Android. Хардуер? Никакъв. Съдейки по настоящите очаквания и високите стандарти на Apple, това е най-разочароващата конференция, която анализаторите са видели в 21-годишната история на калифорнийския технологичен концерн. Разбира се, конференцията е преди всичко за разработчиците на софтуер, което обаче не попречи в миналото на Apple да представи на тази конференция новите модели iPhone или компютъра с висока производителност Mac Pro. Липсата на iTV, iWatch или нова версия на Mac Mini можеше да бъде преглътната някак си, ако поне софтуерът бе изненадващ, пише в свой анализ Wirtschafts Woche.

Но не е такъв случаят. Yosemite, наследник на Mavericks, и IOS 8 със сигурност са солидни операционни системи и и залагат стандартите поне в дизайна. Новият програмен език Swift може и да е постижение. Но много от представените с гордост в понеделник функции конкуренцията вече предлага от години. Онлайн услугата за съхранение iCloud Drive, който сравнява документите на различни устройства? Изглежда като копирано от Dropbox или Google Drive. Новата функция QuickType, която по подразбиране дописва фразите на iPhone и iPad? Най-сетне. Но и това е копие на функция, която преди години бе изкарана на пазара от пионера Blackberry.

Центърът за съобщения за iPhone и iPad, който в OS 8 може да бъде нагласян по-добре според собствените нужди? Цялата концепция е открадната от Android и предходните версии на Windows Mobile. Фактът, че услугата за кратки съобщения на Apple iMessage сега също позволява изпращането на аудио и видео файлове? Конкурентът Whatsapp има тази функция от доста дълго време. И наистина върхът: езиковият асистент Siri вече ще може да се активира с командата “Hey Siri”, без да се налага първо да се натиска бутона Home. Звучи познато, нали – от Google. А списъкът може да бъде продължен.

Така Apple отговаря на конкуренцията. Ако компанията подобри копираните функции и ги разкраси, това може и да е нещо добро. И в полза на потребителите. Иновациите обаче са друга работа. Особено ако имитацията идва от група, която занимава цели легиони от адвокати с това, да докажат, че неговите конкуренти крадат идеите ѝ. Samsung, поне засега, е по-иновативна компания от Apple. И засега напълно превзе пазара на носимите устройства от ново поколение.

В края на почти двучасовата презентация за кратко се появи надежда, когато Кук спомена за особеността на Apple да свързва хардуер и софтуер както никоя друга компания. За Стив Джобс това щеше да е идеалният момент, за да разкрие „one more thing“ - фразата, с която той причиняваше истински „земетресения“ в технологичния свят.

Но Кук не е Джобс. И явно не иска да бъде. И така – няма нов iPhone, никаква следа от iWatch, никакъв телевизор от Apple.

И все пак тази иновации снощи имаше, но на друго място – в отдалечения само на няколкостотин метра хотел Hilton. Там Samsung представи своя елегантно извит телевизор и Smartwatch Gear 2 със собствената операционна система Tizen, обяви и смартфон със същата операционна система за третото тримесечие. 

Сравнена с гигантското събитие на Apple с хиляди участници, втората конференция за разработчици на Tizen е направо джудже. Но позиционирането ѝ директно срещу конференцията на Apple WWDC подчертава недвусмислено желанието на корейците в дългосрочен план да конкурират американците в сърцето на Силициевата долина. А Tizen е натоварен със задачата да замени Android като операционна система за Samsung и така да стане новият враг за Apple. 

Повече вижте в материала на Bulgaria on Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 4
pacienta
преди 9 години
Голямо излагане с тази статия от страна на ***.. Такова непознаване на материята и толкова повърхностен поглед не бях чел доста отдавна. Вземете мерки или пропускайте технологичните анализи (както е написал PavelStaion - for good) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
PavelStation
преди 9 години
Моля ви Бойчо, спрете да пишете, for good.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
d333
преди 9 години
Тая статия си личи, че е писана от заклет андройдаджия, който не е запознат с политиката на Епъл. А имено, че пролет показват софтуер, а есента хардуер.А горкия андроидаджия не е разбрал едно друго просто нещо - къде точно и защо епъл са по-добри от андроид? няма и да разбере.... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Boicho Popov
преди 9 години
Напълно съм съгласен с мнението ти. Ще бъде жалко, ако не намерят друг визионер, макар и далеч от това, което бе Джобс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Проблема на компании като Apple е, че са изградени от и разчитат на един визионер (в случая Стив Джобс)... и когато той си отиде компанията бавно и сигурно тръгва към дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още