IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС проверява данъчните практики на Apple, Fiat и Starbucks

Ако се установи, че компаниите са получили държавна помощ, ЕК може да поиска възстановяване на средствата

16:10 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Starbucks е една от компаниите, които подлежат на проверка.&nbsp; <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Starbucks е една от компаниите, които подлежат на проверка.  Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите на Европейския съюз (ЕС) са започнали официални разследвания на данъчните практики на Apple Inc., Starbucks Corp. и базираното в Люксембург подразделение на Fiat SpA.

Разследването ще е за начина, по който биват облагани с данъци компаниите в Ирландия, Люксембург и Холандия. То е свързано с твърдения, че международни корпорации, в това число Apple, Google, Amazon и Starbucks, се радват на облекчен режим и плащат по-малко, отколкото разрешава европейското законодателство.

Разследването ще се фокусира върху  така наречените споразумения за трансферно ценообразуване, които може да са спомогнали за намаляване данъчното облагане на компаниите.

Комисията отдавна води по-широка борба срещу укриването на данъци, която стана приоритет за европейските лидери. Ако се „установи, че компаниите са получили държавна помощ, ЕК може да поиска възстановяване на средствата", пише WSJ.



„В настоящия контекст на стесняващи се публични бюджети е особено важно големите мултинационални компании да плащат справедлив дял данъци", заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, Хоакин Алмуния.

„Според правилата на ЕС за държавните помощи националните органи не могат да предприемат никакви действия, които ще помогнат на някои компании да плащат по-малко данъци, отколкото при справедливо и недискриминационно прилагане на съответните данъчни закони", пояснява комисарят.

Данъчните вратички в ЕС са проблемна тема от няколко месеца. През март в интервю за Wirtschaftswoche Алмуния се оплака от данъчните облекчения, на които някои големи корпорации се наслаждават в някои страни членки.

Според по-ранни материали само за Apple се твърди, че е спестила 111 млрд. долара, предимно от малки или никакви облагаеми печалби в Европа. За Google се твърди, че е натрупал около 33 милиарда долара в данъчния рай Бермуда - пари, спечелени в по-голямата си част в Европа, но там третирани от данъчните власти с изключителна мекота. Според различни оценки американски фирми крият на различни места по света в данъчни убежища приходи от около 2 трлн. долара.

Практиките за избягване на данъци са проблем не само в Европа, а са трън в очите и на американските власти. През миналата година разследване на Сената в САЩ установи, че благодарение на подразделението си в Ирландия Apple е спестила огромна част от дължимите си данъци по приходите от близо 74 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още