IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антитръстовите регулатори на ЕС проверяват "дупките" в данъчното законодателство

Възможно е пропуските в данъчните закони, които позволяват на компаниите да избягват плащането на данъци, да се определят като незаконна държавна помощ

15:06 | 11.02.14 г.
Антитръстовите регулатори на ЕС проверяват "дупките" в данъчното законодателство

Регулаторът по конкуренцията на Европейския съюз (ЕС) - Европейската комисия, проверява пропуските в данъчното законодателство, които позволяват на компаниите да избягват плащането на данъци, предава Ройтерс.

Антитръстовите органи ще проверяват доколко „дупките“ в данъчното законодателство увреждат конкуренцията, съобщава еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

Новината идва в момент, в който нарастват критиките към законодателите заради „вратичките“, от които се възползват големите мултинационални компании, като Starbucks, Apple, Amazon и други.

Американските интернет компании са особено ефективни при намаляването на разходите им за данъци заради слабостите на данъчните системи в някои европейски държави, отбелязва информационната агенция.

Г-20 преди време също стартира инициатива за борба с пропуските в данъчното законодателство, припомня агенцията.

Хоакин Алмуния коментира днес, че е загрижен заради агресивното данъчно планиране на трансграничните компании. „В тези случаи, в които националното законодателство и решенията на данъчната администрация окуражават такива практики, трябва да има елемент на държавна помощ и възнамерявам да стигна до край в това отношение“, посочи той.

„Затова през последните месеци изискахме информация от някои страни-членки, тъй като имахме съмнения за съвместимостта на някои аспекти от тяхното законодателство и техните административни практики“, казва още Алмуня.

Алмуня може да принуди някои правителства да възстановят незаконна държавна помощ за компаниите, допълва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още