IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън предупреди задморските територии да не служат като данъчни убежища

Трябва да знаем кой наистина притежава и контролира всички компании до една, подчертава британският премиер

12:25 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Камерън предупреди задморските територии да не служат като данъчни убежища

Британският премиер Дейвид Камерън призова 10 задморски територии на страната „да разрешат проблемите си“, като подпишат международни договори за данъците, съобщи BBC.

Посланието му бе изпратено до Бермуда, Британските Вирджински острови, Гибралтар, Енгуила, Монсерат, островите Търкс и Кайкос, Джърси, Гърнзи, Каймановите острови и остров Ман, последните две от които са въвели данъчни системи с ниски ставки.

Твърденията, че подобни места са използвани от компании за понижаване на данъчната тежест или за избягване на плащането на данъци изобщо, са широко разпространени. Призивът на Камерън идва преди срещата на групата на 8-те най-големи икономики в света през юни, където се очаква Великобритания да настоява за по-строги мерки по отношение на данъчните убежища.

„При оставащ един месец сега е решаващият момент да преодолеем проблемите си“, пише Камерън. „Уважавам вашето право да имате по-ниски данъци. Но по-ниските данъци са оправдани, ако се плащат върху цялата стойност на собствеността“, добавя той.

Част от отвъдморските територии са описани като притежаващи „сложна данъчна уредба.

Ниските данъци и облекчените режими за регистрация превърнаха някои от тях в големи центрове за компании с международна дейност. Но липсата на прозрачност в банковата им система ги прави обект на обвинения, че се използват за избягване на плащането на данъци.

Камерън ги призова да подпишат международните договори, които трябва да позволят данъчната информация да бъде споделяна по-лесно между отделни държави, както и да предприемат мерки за подобряване на прозрачността в банковите си системи.

„Казано просто, това означава, че трябва да знаем кой наистина притежава и контролира всички компании до една“, изтъква той.

Понижаването на данъчното бреме чрез вратички в законодателството и избягването на плащането на данъци, което е незаконно, бяха поставени в центъра на дневния ред на политиците през последните месеци. Компании като Google, Amazon и Starbucks бяха подложени на критика във Великобритания заради ниските нива на плащаните данъци в сравнение с размера на бизнеса им.

В неделя изпълнителният председател на борда на директорите на Google Ерик Шмид защити данъчната ѝ политика. Пред британския вестник Observer Шмид заяви, че компанията „винаги се е стремила да действа правилно“, но добави, че „международното данъчно законодателство почти сигурно би могло да се облагодетелства от евентуална реформа“, и добави, че би искал „този дебат да получи развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още