IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел разширява разследването за данъчните "подсладители" за корпорациите

Люксембург също ще дава подробни обяснения за специални режими на данъчно облагане за определени компании

16:52 | 24.03.14 г.
Брюксел разширява разследването за данъчните "подсладители" за корпорациите

Брюксел разширява проверката си за незаконни данъчни „подсладители“ за мултинационалните компании, съобщава FT.

Люксембург също ще трябва да разкрие какво е обещавал на определени компании, тъй като властите не са отговорили адекватно на предишните запитвания на Европейската комисия (ЕК) на основание, че биха нарушили данъчната тайна. Сега Брюксел иска Люксембург да представи по-конкретни подробности за своите данъчни решения между 2011 и 2012 г. и за специалната данъчна система за интелектуалната собственост, включително и списък със 100-те най-големи компании, които се възползват от тези решения.

Предвижда се освен това да се разследват и специалните данъчни режими за притежателите на патенти.

Неофициалното разследване тръгна през миналото лято и обхвана Ирландия, Холандия, Белгия и Малта. Случаят отваря нов фронт за борба с глобалното укриване на данъци чрез прилагането на правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавната помощ – режим, който забранява нарушения на конкуренцията чрез данъчни облекчения за облагодетелствани частни групи.

В момента на фокус са т. нар. „клаузи за комфорт“ - данъчни „подсладители“, предложени от властите на определени компании. Това представлява нарушение на правилата на ЕС.

В четвъртък ЕК разкри, че проверката ѝ обхваща и специалните данъчни системи за интелектуалната собственост – режими, които се разпространиха из Франция, Испания и Великобритания.

Хага, Дъблин и Люксембург се изправят пред обвинения, че са осигурили убежища за големи корпорации, които искат да намалят данъчната си сметка в световен мащаб. Гаранциите в това отношение, които са дадени на Apple и Starbucks от Холандия и Ирландия, също ще бъдат проверявани.

Все още Еврокомисията не е стартирала официално разследването, но ако институцията открие незаконна държавна помощ, тя може да поиска възстановяване на всички изгубени приходи. В предишни подобни случаи обаче Брюксел така и не оказа натиск за възстановяване на плащания заради хипотезата, че дружествата няма как да знаят, че нарушават правилата за държавните помощи.

Еврокомисията разреши през 2008 г. специален данъчен режим за патентна дейност в Испания. По-късно обаче институцията обяви, че специалните данъчни режими изглежда се ползват най-вече от силно мобилни предприятия и не предизвикват значителна допълнителна изследователска и развойна дейност. Затова и ЕК събира информация дали режимите предоставят избирателно предимство на определена група от дружества в нарушение на правилата за държавните помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още