fallback

Грийнспан: Фед ще смути пазарите с края на монетарните стимули

Количествените улеснения не постигнаха една единствена цел – да стимулират търсенето, смята бившият шеф на централната банка

17:51 | 29.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Федералният резерв на САЩ (Фед) няма как да сложи край на експанзионистичната парична политика без да предизвика известен смут на финансовите пазари. Това казва бившият председател на американската централна банка Алън Грийнспан часове преди институцията да вземе решение относно програмата за покупка на активи и лихвения процент, пише MarketWatch.

Запитан от журналисти дали Фед може да прекрати гъвкавия курс на монетарната политика без да разпали криза, Грийнспан отговаря, че би използвал думата „смут“ за добър заместител на думата „криза“.

„Не мисля, че е възможно“, добавя той, като не коментира кога за пръв път Фед ще повиши краткосрочните лихвени проценти. Лихвите са близки до нулата от декември 2008 г. Според американските централни банкери ставките могат да тръгнат отново нагоре догодина.

Очакванията са, че в 20 часа българско време Фед ще обяви края на покупките на активи. Според Алън Грийнспан обаче т.нар. количествени улеснения не са постигнали една единствена своя цел – да стимулират търсенето.

По негови думи обаче успехът на количествените улеснения е „зашеметяващ“ що се касае до понижаване на реалната възвръщаемост на дългосрочните активи, с което се стимулират всички активи, носещи печалби.

„Няма успех по отношение на търсенето, защото банките чисто и просто паркират резервите си в централната банка“, коментира Грийнспан. „Те просто си стоят. Ако не се случва това или докато се случва, няма как да се стимулира икономическата активност.“

Според централния банкер монетарната политика е неизследвана територия. Той се притеснява, че „истинският натиск“ ще дойде тогава, когато пазарите поискат по-високи лихви от Фед, за да поддържа резервите на нивото, на което са.

Грийнспан все още има съмнения относно жизнеспособността на еврото. Според него без цялостна политическа интеграция еврозоната ще се разпадне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още