IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Предстои значителна корекция на фондовия пазар

Необходимостта от по-големи държавни инвестиции ще постави под натиск долара, посочи бившият председател на Фед

15:49 | 31.07.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Грийнспан: Предстои значителна корекция на фондовия пазар

Фондовият пазар се възстанови толкова рязко за такъв период от време и трябва да се предположи, че по някое време ще получим значителна корекция. Такова становище изрази в интервю за Bloomberg бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан.

Анализът на Грийнспан, според когото акциите са "силно надценени", дойде на фона на нарастваща загриженост, че близките до нулата лихвени проценти създават балон на пазара на активи. По думите на председателя на Фед Джанет Йелън, която говори пред Конгреса на 16 юли, цялостните цени – включително на американските акции – са в унисон с историческите норми.

Широкият щатски бенчмарк S&P 500 се разшири със 17 на сто през изминалата година и почти се утрои от 9 март 2009 г. насам, когато бе достигната най-ниската точка по време на финансовата криза.

47% от анкетираните от Bloomberg в средата на юли финансови специалисти посочиха, че пазарът на акции е в близост до неустойчиви нива. Други 14 на сто пък вече виждаха балон при цените на активите.

Грийнспан отбеляза, че прави анализ на борсите, сравнявайки нормата на възвръщаемост с доходността по държавни дългови инструменти.

"Бих казал, че тя (нормата на възвръщаемост – бел. ред.) е по-близо до нормалността, след като бе изключително висока, а това означава, че все още не сме в стресова позиция", каза Грийнспан.

Според Алън Грийнспан икономическият растеж на САЩ, заедно със ситуацията на пазара на труда "показва, че на този етап ние ще навлезем в засилващ се натиск върху паричните пазари и инфлацията по-рано, отколкото повечето от нас са очаквали".

Брутният вътрешен продукт нарасна повече от очакваното през второто тримесечие, разширявайки се с 4 на сто на тримесечна база – най-много от третото тримесечие на 2013 г.

Бившият дългогодишен ръководител на Фед все пак изрази опасенията си, че дългосрочните капиталови инвестиции са спаднали, което по думите му има потенциала да потисне възстановяването.

"Капиталът се увеличава много по-малко, отколкото смятаме, че трябва на този етап", каза Грийнспан. "Това от своя страна ни казва, че ускоряването на производителността ще има затруднения", добави той.

Грийнспан също така коментира бъдещето на държавните разходи и по-специално ситуацията в сектора на отбраната и екологията. По думите му необходимостта от по-широки инвестиции там може да окаже натиск върху бюджета на САЩ, което от своя страна да има последици за долара.

"Доларът се радва на необикновена почит по целия свят. Той е крайният източник на стойност", каза той. "Това обаче може да не продължи, ако следваме фискалния път, по който сме в момента", изтъкна експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
krasi_mir_g
преди 9 години
Ясно е какво - руската мечта- рублата-световна валута, а долара - *** и най-вероятно ще му търсят ново име. Не може само долара да не познава хипер инфлацията. Как добре звучи рублата.../???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
"Доларът се радва на необикновена почит по целия свят. Той е крайният източник на стойност", каза той. - тоз дядката има чувство за хумор обаче, но явно не знае още, че май колата ще струва 3 рубли в Щатите след време ..... Тука е леко на прав път - "Това обаче може да не продължи, ако следваме фискалния път, по който сме в момента", изтъкна експертът.То няма да провължи, не че "можело да не провължи" просто така е устроена човешката природа, няма нищо вечно даже и долара им .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Щом гуруто казва, че ще има спад, какво ли ще се случи всъщност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още