IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Фондовият пазар в САЩ не е в балон

Реалистичната прогноза за растеж на американската икономиката е около 2%, смята бившият председател на Федералния резерв

15:58 | 28.11.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Грийнспан: Фондовият пазар в САЩ не е в балон

Фондовият пазар в САЩ не е в балон, заяви в интервю за Bloomberg председателят на Федералния резерв в периода 1987-2006 г. Алън Грийнспан. По думите му американската икономика вероятно ще расте по-бавно през следващата година, отколкото някои прогнози предричат.

"Няма изгледи, доколкото съм запознат, за балон на фондовия пазар... Може и да се насочи натам, но на този етап не смятам, че е", посочи финансистът.

Широкият индекс S&P 500 добави около 27 на сто от началото на 2013 г., насочвайки се към най-голямата си годишна печалба от 1998 г. насам.

Според Грийнспан дори и на фона на поскъпването на акциите, икономиката на САЩ е далеч от "степен на несигурност", която да доведе до намаляване на инвестициите.

По думите му икономистите, които прогнозират ръст в диапазона 2,5-3 на сто, са прекалени оптимисти. "Няма никакво съмнение, че ще има известно ускоряване, но има общ натиск върху икономиката, до голяма степен поради продължаващата несигурност", каза той.

Бившият лидер на Фед посочи, че за него реалистична прогноза за растеж на икономиката на САЩ е "по-близо до 2 на сто".

"Подкрепяме банковите институции, които са не само много големи, но и не много ефективни и използват оскъдните спестявания на обществото, което е от решаващо значение за икономическия растеж", отбеляза още Алън Грийнспан. Той обаче отказа да уточни кои банки са станали неефективни.

Дългогодишният председател на Фед не пропусна да поздрави Джанет Йелън, която се очаква да наследи поста от Бен Бернанке в началото на следващата година. Тя бе одобрена от банковата комисия на Сената с 14 гласа „за“ и 8 „против“ на 21 ноември.

67-годишната Йелън бе част от гуверньорите на Фед в периода 1994-1997 г. под ръководството на Грийнспан. По-късно тя зае председателското място в подразделеното на банката в Сан Франциско.

Част от интервюто на Алън Грийнспан пред Bloomberg може да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Във филма ти за централната банка на Русия, Валентин Катасонов с ужас стига до извода, че Русия финансира през бюджета си САЩ (през американските ДЦК)!... => "основна грешка" която се ползва тук, на местно ниво за манипулиране на маймуните - че от Русия зависи нещо, а не че е изцяло зависима... и през нея прозира "другата страна"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Целия свят доброволно и безвъзмездно дотира военните им разходи (през американските ДЦК), за да са в състояние да контролират и налагат с военната машина, същите тези кухи долари и дцк ;)) .... здравей "свободен пазар", здравейте, "либерални идеали" :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Фондовият пазар в САЩ не е в балон.... САЩ са балона. Под ултрависоко налягане от гордост, мързел и лъжлива политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Jorkata
преди 10 години
То 2008ма и Бернанке го плямпаше същото.... точно до момента, в който Lehman Brothers рухнаха... а Дъртия и тогава пригласяше същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
*** разбира се , "точно" от него очаквам абсолютната "истина" - директно за маймунките доверчиви ушички :))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още