IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама подписа законопроекта за бюджета на САЩ

Документът, предвиждащ разходи от 1,1 трилиона долара, е двупартиен компромис

12:02 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обама подписа законопроекта за бюджета на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта за федералния бюджет през 2015 година, съобщи Ройтерс.

Документът, предвиждащ разходи от 1,1 трилиона долара, бе двупартиен компромис, който в еднаква степен разгневи либералите и консерваторите, но благодарение на него се избягва опасността правителствените служби да спрат работа, а сблъсъците по имиграционната реформа се отлагат за идната година. Законопроектът премина през американския Конгрес през миналата седмица. 

Самият бюджет за периода от октомври 2014 г. до септември 2015 г. е за 1,014 трлн. долара (812 млрд. евро). Финансовата година в САЩ започна още на 1 октомври, но досега правителството работеше чрез решение за временно финансиране. Към сумата обаче следва да се добавят специални разходи, например за борба срещу „Ислямска държава“ и за търсене на решения за епидемията Ебола.

Законопроектът е сред последните, одобрени от сегашния състав на Конгреса - Камара на представители, контролирана от републиканците, и Сенат под контрола на демократите. През януари новият Конгрес ще бъде контролиран от републиканците и в двете камари.

През миналата година разногласията между демократите и републиканците в Конгреса доведоха до 16-дневно спиране на работата на правителството (т. нар. Shutdown) и изправиха САЩ на ръба на техническия дефолт, като нанесоха на държавата щети за милиарди долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още