IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски град съди Petrobras заради корупционен скандал

Делото може да окаже въздействие върху управлението на бразилския президент Дилма Русеф, която беше председател на компанията до 2010 година

11:01 | 27.12.14 г.
Американски град съди Petrobras заради корупционен скандал

Американският град Провидънс (щата Род Айланд) е завел дело срещу бразилската държавна компания Petrobras заради корупционен скандал, довел до загуби за инвеститори, пише ВВС.

Това дело може да разклати управлението на президента Дилма Русеф, която беше е председател на борда на директорите на петролната компания в продължение на 7 години до 2010 година.

Тя вече отрече да знае за тази схема.

Според адвокатите на Провидънс след като корупционният скандал е избухнал, това е сринало инвестициите в града. Някои от висшите служители в петролната компания са привлечени като обвиняеми.

Досега около скандала с Petrobras са повдигнати обвинения срещу 39 души в Бразилия за различни престъпления – корупция, пране на пари и рекет. Бразилски съдилища са блокирали активи на стойност 270 млн. долара на заподозрените. Властите в страната разглеждат като подозрителни договори на Petrobras на стойност 22 млрд. долара. 

Има обвинения и за създаване на картел, който е повишил цената на инфраструктурните проекти на Petrobras, както и за схема за подкупване на политици.

Според данните на бразилската Федерална полиция наблюдаваната група е имала „нетипични финансови трансакции” на стойност над 3,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още