fallback

Републиканците си върнаха контрола над двете камари на Конгреса на САЩ

Опозиционната партия се сдоби с мнозинство за първи път от осем години

20:28 | 06.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател

Републиканската партия си върна официално контрола над двете камари на Конгреса на САЩ за първи път от осем години насам, предава BBC.

Новите и преизбраните сенатори и всички представители започнаха процеса по даване на клетва в следобедните часове отвъд Океана във вторник.

В дневния ред на републиканците на първо място стоят одобряването на петролопровода Keystone XL, предизвикателството на здравното законодателство на Барак Обама и търговското споразумение за свободна търговия с Европа.

Републиканците нееднократно изтъкнаха, че са разгневени от последните "солови действия" от страна на Обама, включително ходовете по имиграционната политика и голямата промяна в политиката на САЩ спрямо Куба.

Междувременно говорителят на Камарата Джон Бейнър е изправен пред известна конкуренция за поста от няколко по-консервативните членове. В списъка попада и представителят от Тексас Луис Гомер, който по-рано заяви, че е време за промяна след "годината на неизпълнените обещания".

Въпреки това Бейнър вече спечели вота сред републиканците, което на практика му почти сигурно му гарантира запазване на поста.

През ноември управляващите демократи на президента Барак Обама претърпяха тежка загуба в изборите за Сенат. Причината бе, че републиканците спечелиха места в щати, в които фаворити бяха демократите, като Северна Каролина и "дома" на Обама – Илинойс, и победиха в други, където се очакваше битката да е тежка, като Канзас.

Изходът от изборите има потенциала да промени изцяло политическия ландшафт в страната. Доскоро демократите се радваха на мнозинство от 10 места в Сената, но пострадаха от ниския рейтинг на президента Барак Обама и лошото представяне на икономиката. Освен това резултатите са и успех за агресивната предизборна кампания на републиканците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още