IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ подновяват дипломатическите си отношения с Куба

Промяната в двустранните отношения предвижда отваряне на пътя за износ на телекомуникации и интернет услуги за острова

20:05 | 17.12.14 г.
САЩ подновяват дипломатическите си отношения с Куба

САЩ планират да започнат работа по фундаментална трансформация на отношенията си с Куба след повече от 50 години, посочиха пред CNBC висши представители на администрацията на президента Барак Обама.

Щатите наложиха ембарго върху Куба през 1960 г. и прекратиха дипломатическите си отношения с островната страна на следващата година.

В сряда обаче Барак Обама говори за подобряването на отношенията с Хавана чрез широк набор от действия, вариращи от облекчаването на ограниченията за пътуване до двустранна търговия.

Изненадващата новина последва освобождаването от кубински затвор на американеца Алън Грос. Там той прекара пет години по обвинения за шпионаж.

Като част от цялостната реформа САЩ ще започнат дискусии за възстановяване на дипломатическите отношения с Куба и ще работят за възстановяване на посолството в Хавана.

Срещите между двете страни започнаха през миналата пролет с поредица от разговори в Канада и Ватикана.

След новината капитализацията на фонда Herzfeld Caribbean Basin Fund, който инвестира в страните от Карибския басейн, се покачи с 34%.

По-рано през деня стана ясно, че Обама е обсъдил по телефона с кубинския президент Раул Кастро евентуалното възстановяване на двустранните дипломатически отношения. Високопоставени източници от Белия дом казаха, че разговорът е продължил приблизително 45 минути. Това е първият диалог на президентско равнище между САЩ Куба след революцията от 1961 г.

Промяната в двустранните отношения предвижда отваряне на пътя за износ на телекомуникации и интернет услуги за Куба, но оставя непокътната забраната за американски туризъм и внос на ембарго, отбелязва БТА.

Само Конгресът може да вдигне десетилетното общо търговско ембарго, което включва туризма, но президентът Обама ще разреши на американски финансови институции да откриват сметки в кубински банки и да позволят на посетителите от САЩ да използват кредитни и дебитни карти на острова. 

Междувременно кубинският президент Раул Кастро заяви, че приветства възстановяването на отношенията със САЩ. В реч по националната телевизия той заяви, че между Щатите и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още