IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

American Express съкращава над 4000 работни места

Компанията отчита стабилен ръст на приходите и печалбата си за четвъртото тримесечие

10:53 | 22.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
American Express съкращава над 4000 работни места

Американската компания за разплащателни преводи American Express възнамерява да съкрати хиляди работни места. Над 4000 работни места трябва да бъдат съкратени до края на тази година, поясни компанията пред CNBC. За тежкото решение предаде по-рано и Bloomberg. „Съкращенията са част от мерките за преструктуриране на компанията“, поясняват от American Express.

Цялото намаляване на щата ще се осъществи през тази година, пояснява говорителка на компанията пред AP. Съкращенията ще обхванат около 6% от всички служители на оператора на кредитни карти. Според изпълнителния директор на базираната в Ню Йорк компания Джеф Кембъл мярката е част от стремежа на концерна за повишаване на ефикасността.

Въпреки това обаче ще бъдат създадени и нови работни места, макар и по-малко на брой. В момента компанията има почти 63 000 служители по целия свят. Последно до съкращавания в компанията се стигна през 2013 г., когато 5400 служители бяха принудени да напуснат. Те бяха заети предимно в поделението за пътувания и туристически услуги. 

В сряда American Express представи и малко по-добри от очакваното резултати за своето четвърто тримесечие. Заради повишеното потребителско доверие компанията успява да увеличи нетната си печалба за последните четири месеца с 11% на годишна база до 1,4 млрд. долара (1,2 млрд. евро), или 1,39 долара за акция. Година по-рано печалбата бе в размер на 1,31 млрд. долара (1,21 долара за акция). Средните очаквания на запитани от Bloomberg 28 анализатора бяха за печалба от 1,38 долара за акция.

Приходите се повишават със 7% до 9,1 млрд. долара. Резултатите специално за приходите са малко по-добри от очакванията на анализаторите. Въпреки това в следборсовата сесия книжата се обезцениха с над 2%.

През четвъртото тримесечие компанията отчита и натоварване от 313 млн. долара преди данъчни отчисления заради планираните съкращения на работни места. Същевременно обаче конкурентът на Visa и Mastercard подчерта, че чрез продажбата на дела си в доставчика на софтуер за финансови трансакции Concur Technologies, който преминава към германската технологична компания SAP, ще добави 719 млн. долара преди данъци към печалбата си.

Concur е базирана в Белвю, Вашингтон, и има над 4200 служители и повече от 23 хил. клиенти, сред които компании, правителства и университети в 150 страни. Софтуерът за управление на разходите, както и този за туристически услуги, се ползват от около 25 млн. потребители

American Express заедно с Visa и Mastercard е сред трите големи оператора на кредитни карти. За разлика от другите две компании обаче American Express дава и същинския кредит. Конкурентите ù само предоставят услуга на банките и печелят пари от таксите, които са дължими с всяка трансакция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ss_sgp
преди 9 години
това са съкратени работни места от новите технологии, причината не е в липсата на печалба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Тия съкращават, ебея съкращава, обаче икономиката расте, обама каза че до луната ще стигне.Като отворят няколко работни места фиксинги миксинги всичко удря тавана, щото са "окрилени от положителните данни за заетостта", а сега нищо, няма проблем, слушай обама и глей ко става по света, ний винаги сме на зелено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още