IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola обяви 55% спад на тримесечната печалба

Компанията предупреди, че 2015 ще бъде още една трудна година, като очаква силен растеж отново през 2016

20:30 | 10.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Coca-Cola обяви 55% спад на тримесечната печалба

Coca-Cola обяви днес, че печалбата й за четвъртото тримесечие е спаднала с 55% годишно, потисната от слабите чуждестранни валути и еднократни ефекти, и предупреди, че 2015 ще бъде още една трудна година, съобщава Wall Street Journal. 

Печалбата на компанията за четвъртото тримесечие е 770 милиона долара, в сравнение с 1,710 млрд. година по-рано. Приходите са се понижили с 2% на годишна база до 10,87 милиарда щатски долара.

Печалбата на акция възлиза на 44 цента без валутните и еднократни ефекти. Анализаторите очакваха 42 цента на акция, според Thomson Reuters. Приходите също надвишиха очакваните 10,76 милиарда щатски долара от анализаторите.

Акциите на Coke се повишават с 2,8% до 43,54 долара, след като най-големият производител на напитка в света успя да надхвърли мечите прогнозите за тримесечните печалба и приходи на Wall Street.

Базираната в Атланта компания бе засегната от слабите продажби и неблагоприятните валутни курсове във важни задгранични пазари.

Обемът на профажбите е нараснал само с 1% през четвъртото тримесечие и с 2% през 2014 г. - втора поредна година, в която компанията не успява да постигне целите си за растеж.

Тримесечните обеми в Европа са се понижили с 1%, а в Азия са нараснали с 1%, включително спад от 1% в Япония и 3% в Китай. В Северна Америка обемите са нараснали с 1% годишно през четвъртото тримесечие, но са без изменение за годината.

Компанията е успяла да повиши цените в САЩ през последните месеци, тъй като се е възползвала от намаляващата безработица и растящите заплати. Приходите в Северна Америка са нараснали с 2% през четвъртото тримесечие на годишна база до 5,37 милиарда щатски долара.

Производителят на Sprite, Minute Maid и Powerade отново подчерта, че очаква сходни резултати през 2015 г., след като намалява разходи и пренасочва спестявания към маркетинга, за да се опита да увеличи продажбите.

"Ние ще продължим да имаме сложната макроикономическа среда. Не виждаме значително подобрение през 2015 г.“, заяви финансовият директор Кати Уолър след обявяването на отчета. Тя е уверена, че компанията ще се върне към силни темпове на растеж отново през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
vinsa
преди 9 години
И само ***, ем то няма и как иначе, единствената полезна напитка е водата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Приходите на компанията Кока Кола все по малко зависят от напитката Кока Кола! Ако добре преброих имат 109 бранда между които и минералната вода Evian http://***.coca-colacompany.com/brands/all/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
yourtrueson
преди 9 години
Момчета, вие едва забравихте за досадните младежки пъпки и вече решихте, че напитката на Дядо Коледа е изчезнала от пазара. А колелото се върти вече 130 години. Вие паднахте. Други ще ви сменят и толкоз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
И аз се чудех, тая отрова пие ли я още някой :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
Хаха, от септември не съм близвал ... и им закопах бизнеса ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Biso
преди 9 години
Надявам се, че хората са поумнели и са намалили или напълно са спрели консумацията Coca-Cola подобни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още