fallback

САЩ не постигнаха енергийна независимост с шистовата революция

Страната все още добива по-малко петрол, отколкото потребява, посочи изпълнителният директор на Total Патрик Пуяне

20:52 | 13.02.15 г. 24

Шистовата революция не можа да направи САЩ енергийно независима държава, смята изпълнителният директор на газовия гигант Total Патрик Пуянe, цитиран от CNBC. Според него САЩ все още консумират повече петрол, отколкото е местният добив и едва ли това ще се промени в скоро време.

„САЩ все още зависят от петрола на Близкия изток”, посочи Пуянe.

„За мен светът днес е взаимнозависим. Идеята, че може да си независим – особено когато става въпрос за САЩ – страна, която може би се облагодетелства най-много от глобализацията, е просто странна и не вярвам в това”, допълни още той.

CNBC припомня, че в последните месеци цената на петрола намаля значително – с 60% спрямо нивата от юни 2014 година. Една от причината е липсата на търсене на суровината, но ОПЕК засега не взима мерки да намалява добива на петрол.

За мнозина това е опит страните от петролния картел да запазят своя пазарен дял в битката с компаниите от САЩ, които добиват шистов газ.

Производството на петрол в САЩ расте непрекъснато от 5 млн. барела на ден през 2005 година до 8,6 млн. барела на ден през 2014 година. Това показват данните на властите в САЩ.

Ако ОПЕК се надява да блокира добива на петрол в САЩ, плановете може и да проработят, се казва още в анализа на CNBC. В същото време обаче американската икономика се облагодетелства от по-ниската цена на суровината, а САЩ си остава един от големите вносители на петрол в световен мащаб.

„Може би независимите американски производители на петрол не са доволни, нито инвеститорите в петролни и газови проекти. Но ако говорим глобално, за американската икономика това е добра новина”, обясни Пуянe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още