IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не постигнаха енергийна независимост с шистовата революция

Страната все още добива по-малко петрол, отколкото потребява, посочи изпълнителният директор на Total Патрик Пуяне

20:52 | 13.02.15 г. 24
САЩ не постигнаха енергийна независимост с шистовата революция

Шистовата революция не можа да направи САЩ енергийно независима държава, смята изпълнителният директор на газовия гигант Total Патрик Пуянe, цитиран от CNBC. Според него САЩ все още консумират повече петрол, отколкото е местният добив и едва ли това ще се промени в скоро време.

„САЩ все още зависят от петрола на Близкия изток”, посочи Пуянe.

„За мен светът днес е взаимнозависим. Идеята, че може да си независим – особено когато става въпрос за САЩ – страна, която може би се облагодетелства най-много от глобализацията, е просто странна и не вярвам в това”, допълни още той.

CNBC припомня, че в последните месеци цената на петрола намаля значително – с 60% спрямо нивата от юни 2014 година. Една от причината е липсата на търсене на суровината, но ОПЕК засега не взима мерки да намалява добива на петрол.

За мнозина това е опит страните от петролния картел да запазят своя пазарен дял в битката с компаниите от САЩ, които добиват шистов газ.

Производството на петрол в САЩ расте непрекъснато от 5 млн. барела на ден през 2005 година до 8,6 млн. барела на ден през 2014 година. Това показват данните на властите в САЩ.

Ако ОПЕК се надява да блокира добива на петрол в САЩ, плановете може и да проработят, се казва още в анализа на CNBC. В същото време обаче американската икономика се облагодетелства от по-ниската цена на суровината, а САЩ си остава един от големите вносители на петрол в световен мащаб.

„Може би независимите американски производители на петрол не са доволни, нито инвеститорите в петролни и газови проекти. Но ако говорим глобално, за американската икономика това е добра новина”, обясни Пуянe.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
каи му го на MZтката за него златото е 500$ и всичко лети с водорасли и конски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...И, като казахте, та се сетих: Абе, в този пасифик, така наречената "пластмасова алея", където се оказва, че плават милиони тонове пластмасови изделия - не е ли най-добре, да се насочи /който и да е там/ и да пусне плаващи заводи за преработка на същата тази пластмаса в рециклиран гранулат или, да речем, в /тежък/ дизел за зареждане на воден транстпорт ? Материала течението ти го доставя, от континента не се и очертава дори минимално намаление в темповете на замърсяване, в рамките на десетилетие, ще има какво да се преработва, а това са пари, пари, пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Правилно, така е. По пост 20, обаче, не е ли по-производително да създадеш процес, при който да си ги "създава", който си иска, вместо сам да се мъчиш да огрееш навсякъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
България е съвсем друга тема, но не може да не признаеш, че е много по лесно да създадеш собствено производство на оборудване за ВЕИ от колкото да добиваш газ и нефт, които ги нямаш :D Да не говорим, че производството на оборудване за ВЕИ не е монополизирано, като добива на нефт и винаги можеш да го купиш от този който продава най-високото качество на най-ниска цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Въпрос на достатъчно количество евтина енергия от ВЕИ е да създадеш синтетичен нефт. Технологията е подобна на тази за създаване на биогориво от биомаса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Ти новини не четеш ли? Вече няколко авиокомпании направиха успешни опити за трансконтинентални полети с биогориво от водорасли. Всичко е въпрос на достатъчно добра технология за масово и евтино отглеждане на водорасли. Няма нужда всички превозни средства да преминават на елекричество за да се задвижват от ВЕИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
stanislavr
преди 9 години
Нали това обяснявам и аз, нефтът и газът са по-важни като суровини за химическата промишленост. Ако си погледнеш етикета на кюлотите и там има пластмаси. Това от ВЕИ и тор няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Лудитите са социално движение от 19-ти век на английските производители на текстил, които протестират, често унищожавайки механизирани тъкачни станове, обявявайки се срещу промените, предизвикани от промишлената революция. Лудитите смятат, че тези промени ги оставят без работа и променят начина им на живот. Движението е кръстено на генерал Нед Лъд или крал Лъд, митична фигура, която, като Робин Худ се е смятало, че живее в Шеруудската гора.Те за това Маркс обяснява, че бъдещето е на комунизма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
МЗ-тка, основно, смях: Ако в България инсталираш ФЕЦ, най-вероятно, си създал дълговременно работни места в китайската, немската, италианската електроника, +/-. Тук, у нас, някое-друго място за монтажници /докато монтират/ и после, за пъдари - да ходят да гонят Бай ***. Виж, ВЕЦ - ама то не останаха незавирени реки - за малко по-дълго и, ВетрЕЦ- пак, монтажници, + поддръжка /у нас/ и производствени мощности с висок принаден продукт- в ЕС, Китай и още тук-там по света. Виж, ако и когато се поотворят производствени и развойни центрове /и/ у нас, възможно, ще се появят тук-там групички. Инак да, както ти казваш, би трябвало да бъде...и става, де да беше тук и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
Dimat,както ще изхвърлят от икономиката милиарди (според мен преувеличаваш брутално) така и ще налеят милиарди в други сфери, които тепърва се зараждат.Факт е, че икономиката претърпява преходен период от едно състояние и технологии към фундаментално ново. Със сигурност ще има сътресения в междинния период - но дали ще се провалят нещата или не, зависи от самите хора.И няма нужда да пишеш като *** за да привлечеш внимание. (Ора, Ко шА).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още